САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници да

...
САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници да
Коментари Харесай

САЩ са против предлагането на пътна карта за членство на Украйна в НАТО

САЩ се опълчват на напъните на някои европейски съдружници да предложат на Украйна „ пътна карта “ за участие в НАТО на срещата на върха на алианса през юли. Това демонстрира разделянето на Запада за статута на Киев след войната, написа Financial Times.

Съединени американски щати, Германия и Унгария са срещу напъните на страни като Полша и балтийските страни да предложат на Киев по-дълбоки връзки с НАТО и ясни заявки за поддръжка за бъдещото му участие, оповестяват пред FT четирима представители, взели участие в диалозите.

Разделението е станало очевидно на срещата на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел тази седмица, като представители на страните членки ще договарят в идващите два месеца преди срещата на върха на водачите във Вилнюс през юли, написа investor.bg.

Преговорите ще се водят на фона на предизвестия от украинския президент Володимир Зеленски, че ще взе участие на срещата на върха, единствено в случай че страните членки предложат осезаеми стъпки към участие на страната му в НАТО като гаранции за сигурността след войната и по-дълбоко съдействие с алианса.

През 2008 година НАТО одобри, че Украйна ще стане член в даден миг, само че от този момент не е подхванала съответни стъпки. По това време точно Съединени американски щати приканиха алианса да даде на Украйна съответен график за асоцииране, така наречен План за деяние за участие, само че Франция и Германия се опълчиха поради опасения, че ходът ще предизвика Русия.

Украйна публично кандидатства за участие в НАТО предходната година след нашествието на Русия. Същото направиха Финландия и Швеция, първата се причисли към алианса по-рано тази седмица.

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде документ на страните членки, очертаващ „ на практика и политически “ оферти за Киев, оповестиха публични представители. Те включваха предложение за нова декларация за връзките на Украйна с НАТО, надграждаща заявката от 2008 година

Дипломати, взели участие в диалозите тази седмица, обявиха, че се води многолюден спор измежду външните министри в Брюксел за това какво би трябвало да бъде препоръчано на Украйна. Съюзниците демонстрират същински разлики в настояванията си в контрастност с необятното единение на НАТО, откогато съветският президент Владимир Путин подреди пълномащабно настъпление в Украйна през февруари предходната година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР