САЩ се консултират с близките си съюзници за възможността да

...
САЩ се консултират с близките си съюзници за възможността да
Коментари Харесай

САЩ сондират съюзниците за санкции срещу Китай, ако достави оръжие на Русия

САЩ се съветват с околните си съдружници за опцията да наложат нови наказания на Китай, в случай че Пекин даде оръжие на Русия за войната в Украйна. Това оповестиха четирима американски чиновници пред Ройтерс.

Консултациите, които към момента са на прелиминарен стадий, имат за цел да привлекат поддръжка от редица страни, изключително членки на Г-7, с цел да координират налагането на вероятни ограничавания.

Не е ясно какви съответни наказания счита да предложи Вашингтон. Разговорите не са били оповестявани до момента.

Министерството на финансите на Съединени американски щати е отказало коментар пред Ройтерс.

Един чиновник от страна, с която Америка е водила диалози, посочи, че е забелязал единствено нищожни разследващи данни, подкрепящи изказванията, че Китай обмисля допустима военна помощ за Русия. Официален представител на Съединени американски щати обаче опонира, че съдружниците са получили доста подробна информация по тематиката.

Очаква се ролята на Китай във войната сред Русия и Украйна да бъде измежду тематиките, които Байдън ще обсъжда с немския канцлер Олаф Шолц в Белия дом този петък. Преди това в Ню Делхи, в сряда и четвъртък, войната ще бъде разисквана от външни министри на десетки страни, в това число Русия, Китай и Съединените щати.

Сред провокациите, пред които са изправени Съединените щати при налагането на нови наказания срещу Китай, е интеграцията на втората по мярка стопанска система в света в пазара на други огромни европейски и азиатски страни. Съюзниците като Германия и Южна Корея не желаят да отхвърлен Китай.

Антъни Руджиеро, специалист по глобите при някогашния президент Доналд Тръмп, сподели, че администрацията на Байдън има опция да ограничи стопански частни субекти в Китай и че това може да възпре държавното управление и банките от даване на спомагателна поддръжка.

Според него Вашингтон би трябвало да накара Пекин да избира сред достъпа до финансовата система на Съединени американски щати или подпомагането на войната на Русия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР