САЩ се готвят да публикуват декласифициран разузнавателен доклад, в който

...
САЩ се готвят да публикуват декласифициран разузнавателен доклад, в който
Коментари Харесай

Принц Салман е замесен в убийството на Кашоги, твърди доклад на ЦРУ

Съединени американски щати се готвят да разгласяват декласифициран разследващ отчет , в който написа, че престолонаследникът на Саудитска Арабия е забъркан в през 2018 година, оповестява БиБиСи.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън, който към този момент е прочел отчета, ще приказва скоро със саудитския крал . Байдън желае да " прекалибрира " връзките със Саудитска Арабия.

Кашоги бе грубо погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Престолонаследникът отхвърли да е забъркан . Саудитските управляващи настояват, че гибелта му е резултат от " лъжливата интервенция " на екип от сътрудници, изпратени да го върнат в кралството.

Петима души са получили смъртни присъди за убийството от саудитския съд, само че предишния септември те бяха

В отчета се твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил " и евентуално е поръчал " убийството на Кашоги , обявиха четирима американски чиновници пред " Ройтерс ".

Те споделиха, че Централното разследващо ръководство - Централно разузнавателно управление на САЩ е асъдействало главно за отчета .
 Годеницата на Джамал Кашоги прикани Байдън да разсекрети отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ
Годеницата на Джамал Кашоги прикани Байдън да разсекрети отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ

Годеницата на Кашоги счита, че това ще помогне за откриване на истината

Прокуратурата на Саудитска Арабия и принц Мохамед упорстват, че не са знаели за убийството , само че през 2019 година той съобщи, че поема " цялостната отговорност като водач в Саудитска Арабия, изключително откакто то е осъществено от лица, работещи за саудитското държавно управление ".

NBC News оповестява, че оценката на разузнаването не е нова и се основава на работата на Централно разузнавателно управление на САЩ , която е година - и по-късно.

" Вашингтон пост ", за който Kашоги работи, съобщи по това време, че оценката на Централно разузнавателно управление на САЩ се основава частично на телефонно позвъняване , направено от брата на престолонаследника принц Халид бин Салман, който бе саудитски дипломат в Съединени американски щати по време на убийството.

Принц Халид, който в този момент е зам.-министър на защитата, се обадил на Kашоги по напътствие на брат си и му дал уверения, че ще бъде безвредно да отиде в консулството в Истанбул. Принц Халид отхвърли всякаква връзка с журналиста.
 Байдън се пробва да изолира принц Мохамед бин Салман
Байдън се пробва да изолира принц Мохамед бин Салман

Байдън съобщи, че чака Саудитска Арабия да " промени метода си " към Вашингтон

През 2019 година специфичният докладчик на Организация на обединените нации Агнес Каламард в " умишленото, предумишлено екзекутиране " на Кашоги и отхвърли саудитския развой като " антитеза на справедливостта ".

Публикуването на отчета е част от политиката на Джо Байдън за преструктуриране на връзките със Саудитска Арабия и заемане на доста по-твърда позиция от Тръмп във връзка с някои саудитски позиции.

Преди това администрацията на Тръмп отхвърли законовото условие за издание на декласифицирана версия на отчета , като вместо това се концентрира върху усъвършенствано съдействие със саудитците.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи в сряда, че Байдън ще приказва с крал Салман, а не непосредствено с престолонаследника , който е негов наследник и се смята за в действителност държател в Саудитска Арабия.

Тя съобщи, че президентът би трябвало да приказва с 85-годишния крал за първи път, откогато встъпи в служба " скоро ", без да показва тъкмо време за диалога. " От самото начало ясно декларирахме, че ще прекалибрираме връзките си със Саудитска Арабия ".

Новата администрация към този момент направи някои огромни политически промени в това отношение , като президентът Байдън приключи поддръжката на Съединени американски щати за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен и замрази продажбите на оръжие за кралството.
 Лойд Остин удостовери стратегическите връзки пред Мохамед бин Салман
Лойд Остин удостовери стратегическите връзки пред Мохамед бин Салман

Продължават уговорките към 70-годишното партньорство за сигурност сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР