САЩ считат, че Гърция може да поддържа стабилност в Източното

...
САЩ считат, че Гърция може да поддържа стабилност в Източното
Коментари Харесай

Бивш посланик на САЩ вижда Гърция като основна сила за стабилност на Балканите

САЩ смятат, че Гърция може да " поддържа непоклатимост " в Източното Средиземноморие , съгласно някогашния американски дипломат в Гърция Никълъс Бърнс в изявление за " Катимерини ".

Той добавя, че след съглашението от Преспа към този момент няма спънки , които блокират Гърция да разшири ролята си в Югоизточна Европа . В същото време той отбелязва, че Турция към този момент е причина за " огромно главоболие " във Вашингтон .

Относно икономическите разтърсвания през последните 10 години , Бърнс изяснява, че Гърция е претърпяла една от " най-опустошителните рецесии на този век " и че гръцкият народ би трябвало да бъде " горделив , че освен е оживял, само че е на пътя на възобновяване ". Все отново доста ще зависи от " продължаващата дисциплинираност и успеваемостта на държавното управление в неговите стопански и капиталови тактики ".
 Гърция измества България и Турция в защитата на небето на Северна Македония
Гърция измества България и Турция в защитата на небето на Северна Македония

Въпреки негативните последствия от Преспанското съглашение

Бърнс, който бе и дипломат в НАТО и зам.-държавен секретар на Съединени американски щати в този момент е професор по процедура на дипломацията и интернационалните връзки в Училището за ръководство Кенеди в Харвардския университет, вижда " сполучливи " връзки сред новото гръцко държавно управление и администрацията на Тръмп .

" Знам, че доста младежи са се преместили в Европа, Съединени американски щати и другаде, с цел да намерят работа . Като другар на Гърция мога единствено да се надявам, че задграничните вложения се усилват, кредитният рейтинг на Гърция се ускорява и туризмът продължава да е успеше ", изяснява той.

Според него, откакто въпросът за името на Македония е решен , има малко спънки пред разширяващата се роля на Гърция в Югоизточна Европа . Гърция може да бъде съществена мощ за непоклатимост на Балканите и може да продължи да бъде значим източник на поддръжка за Кипър.

" Турция се трансформира в огромно главоболие за Вашингтон . Ердоган е сложен за обстановката в Сирия, като подлага на критика и се опълчва на работата на Съединени американски щати със сирийските кюрдски сили . Купувайки съветската ракетна система С-400, той принуди Съединени американски щати да преустановят присъединяване на Турция в програмата F-35 . НАТО също няма да разреши на Турция да интегрира тази система в системата за противовъздушна защита на НАТО, защото това би било еднакво на приемането на канцерогени в кръвта. Решението на Турция сътвори огромен проблем както за НАТО, по този начин и за Съединени американски щати ", разяснява някогашният дипломат.
 Съединени американски щати готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция
Съединени американски щати готви нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

Вашингтон и Анкара готвят съглашение за свободна търговия за реализиране на оборот от 100 милиарда $

По думите му, Съединени американски щати и Гърция навлизат в нова и обещаваща епоха в своя дълъг съюз и другарство . Гърция и Съединени американски щати укрепват икономическите и енергийните си връзки . Двете страни работят доста по-тясно дружно във връзка с НАТО и военното съдействие . Тъй като Съединени американски щати и Турция се сблъскават с сложни връзки, Съединени американски щати се обръщат към Гърция да поддържа непоклатимост в Източното Средиземноморие .

" Президентът Барак Обама бе добър другар на Гърция по време на рецесията, когато държавното управление настоя за облекчение на дълга за гръцката стопанска система . Искам да отдам респект на дипломат Джеф Пиат, който е извънредно ефикасен дипломат. Той работи доста интензивно за подсилване на нашите връзки в енергетиката , търговията и вложенията и възстановяване на военното ни съдействие, изключително в Източното Средиземноморие ", добавя Никълъс Бърнс.
 А на Балканите всичко е умерено
А на Балканите всичко е умерено

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - Съединени американски щати - Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР