САЩ са готови да изтеглят част от войските си в

...
САЩ са готови да изтеглят част от войските си в
Коментари Харесай

САЩ са готови да изтеглят част от войските си в Източна Европа, ако и Русия го направи

САЩ са подготвени да изтеглят част от войските си в Източна Европа, само че единствено в случай че и Русия направи същото. Това показват източници на американската медия NBC News, които настояват, че администрацията на американския президент Джо Байдън към този момент гледа към диалозите с Русия идната седмица, само че към момента не е сигурна дали Москва в действителност е сериозна за тези договаряния.

Ако въпреки всичко те се състоят, американските чиновници са подготвени да предложат полемики за намаляването на разположените американски и съветски войски и военни учения в Източна Европа, декларират сегашен чиновник на администрацията и двама някогашни чиновници на националната сигурност на Съединени американски щати, осведомени с планирането.

По време на полемиките биха могли да бъдат разисквани обсегът на военните учения, провеждани от двете сили, броят на американските войски, ситуирани в балтийските страни и Полша, предварителното известяван за придвижването на силите и съветските ракети " Искандер " с нуклеарна дарба на съветската територия на Калининград сред Полша и Литва, прибавят източниците на изданието.

Те припомнят, че Съединени американски щати ще наложат тежки наказания на Русия, в случай че тя си разреши да нападне Украйна.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести през днешния ден, че идните договаряния с Русия за Украйна и свързани с европейската сигурност може да не завършат с триумф . Той направи този коментар след изключително онлайн съвещание на външните министри на страните от пакта.

" Струпването на съветско въоръжение и военни в бойна подготвеност по границата с Украйна, заплашителните изявления (на Москва), потреблението до момента на мощ против съседите - всичко това основава същинска заплаха от нов въоръжен конфликт в Европа ", разясни Столтенберг. " Затова е значимо да имаме разговор и се веселя на позитивния сигнал - че Москва одобри поканата за ново съвещание на Съвета НАТО-Русия ", добави той.

" Постоянно преоценяваме потребността от подсилване на наличието по източния фланг. Ще създадем нужното за отбрана на всеки съдружник, имаме подготвеност и съответните проекти, само че задачата ни е да се избегне спор, заключи Столтенберг.

" Ще създадем всичко допустимо за политическо решение, да се избегне използването на мощ и Русия да не употребява военна мощност против Украйна. Трябва да бъдем готови за неуспех на договарянията и на дипломацията , по тази причина посланието ни е ясно - в случай че Русия предприеме още веднъж дейности против прилежаща страна, това ще има тежки последствия и висока цена - икономическа и политическа ", разясни Столтенберг.

По неговите думи съветските дейности по украинската граница са " непредизвикани и неоправдани ", а Москва дълго не чува апелите на интернационалната общественост да успокои напрежението. Той поддържа плануваните идната седмица договаряния сред представители на Москва и Вашингтон, и съобщи, че в идващите седмици Русия ще има опция да потвърди, че се отнася съществено към разговора и дипломацията.

" Винаги сме подготвени да изслушаме съветските паники, търсим политически път напред . Влизаме в идния разговор доброжелателно и с подготвеност за диалог всъщност, само че би трябвало да бъдем подготвени за неуспех на дипломатическите старания ", добави генералният секретар.

" Изцяло поддържаме териториалната целокупност и независимостта на Украйна. Всички страни, без значение от размер и съседи, би трябвало да имат право да дефинират пътя си и съюзите си, добави той. Русия е дала обещание да съблюдава този принцип ", означи Столтенберг.

Той уточни, че НАТО не може да отстъпи от правилото за правото на всяка страна да дефинира своя път. Украйна не е опасност за Русия, правилно е противоположното. Докато сме единни, можем да водим разговор с Русия, заключи Столтенберг.

Външните министри от НАТО също разискаха през днешния ден скупчването на съветски войски покрай Украйна. Разговорите се организираха на фона на песимизъм до каква степен може да се има вяра на предложение на президента на Русия Владимир Путин за усмиряване на напрежението, съобщи Асошиейтед прес.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и неговите сътрудници организираха онлайн диалози като подготовка за първата среща на Съвета НАТО-Русия от над две години. Предвидената за сряда среща в Брюксел ще даде на посланиците от НАТО опция да обсъдят предложенията на Путин в региона на сигурността персонално с пратеника на Москва.

Срещата е част от дипломация на високо равнище другата седмица с присъединяване на представители на НАТО, ОССЕ, висши американски и съветски чиновници.

От българска страна присъединяване взе заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова . По време на съвещанието тя акцентира нуждата от предприемането на ограничения за деескалация от страна на Русия. Предстоящите срещи с Русия в разнообразни формати, в това число съвещанието на Съвета НАТО-Русия на 12 януари 2022 година, са стъпки в вярната посока.

Заместник-министър Димитрова съобщи още, че не може да има какъвто и да било компромис с основополагащите правила и документи на европейската сигурност.

Тя препотвърди и основното значение на единството и солидарността в Алианса, в това число посредством осъществяване на всички ограничения за усилване на груповата защита и въздържане по Източния фланг на НАТО.

В рамките на съвещанието външните министри подчертаваха и върху усилване на уговорката към сътрудниците Грузия и Украйна, както и тясната съгласуваност с Европейски Съюз.

Френският президент Еманюел Макрон сподели през днешния ден, че е значимо да се води разговор с Русия за нейните паники и че ще беседва с Путин " в идните дни ".

" Диалогът не значи да се предадеш ", съобщи той пред кореспонденти на събитие в Париж по случай началото на френското председателство на Европейския съюз.

Голяма част от нещата, съдържащи се в документите, огласени от Москва - проектоспоразумение със страните от НАТО и предложение за контракт сред Русия и Съединени американски щати, наподобява нямат късмет да бъдат признати от алианса макар страховете от вероятно съветско навлизане в Украйна.

Според тези оферти НАТО би трябвало да се съгласи да прекрати всевъзможни проекти за приемане на нови членове, освен във връзка с Украйна, и да спре да организира военни учения до границите на Русия. В подмяна Русия би трябвало да съблюдава поетите интернационалните задължения за ограничение на военните учения и да приключи въздушните произшествия и други дребни прояви на неприязън.

Одобряването на сходно съглашение би изисквало НАТО да отхвърли значима част от своя организационен контракт. Член 10 от Вашингтонския контракт от 1949 година планува алиансът да може да предложения за присъединение всяка желаеща европейска страна, която може да способства за сигурността в Северноатлантическия район, както и да извърши изискванията за участие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР