САЩ са близо до спукването на супербалон“, обхващащ акции, облигации,

...
САЩ са близо до спукването на супербалон“, обхващащ акции, облигации,
Коментари Харесай

Легендарен инвеститор с мрачна прогноза: Американският пазар е близо до спукване на „супербалон“

САЩ са покрай спукването на „ супербалон “, обхващащ акции, облигации, недвижими парцели и артикули, на фона на идното прекратяването на въведените поради пандемията от COVID-19 огромните тласъци. Това съобщи именитият вложител и съосновател на капиталовата компания Grantham Mayo van Otterloo (GMO) Джеръми Грантъм, представен от Yahoo Finance.

Според него това може да докара до най-голямата загуба на благосъстояние в историята и до връщане на скептицизма на пазарите.

„ За първи път в Съединени американски щати имаме едновременни балони при всички съществени класове активи “, сподели Грантъм, като добави, че по негови калкулации загубите в Съединени американски щати могат да доближат 35 трлн. $

„ Една от главните аргументи да ненавиждам супербалоните, а и да се нервирам на Федералния запас и на другите финансови управляващи, че разрешават и улесняват тяхното основаване, е неналичието на самопризнание за вредите, които те нанасят, до момента в който " изпускат въздух “ ", сподели Грантъм.

Според него Фед „ не разпознава “ балоните с активи, акцентирайки като образец „ големите тласъци за превъзмогване на последствията от COVID-19 ” (като съгласно него част от тях са били необходими), които последваха огромните тласъци за възобновяване от балона на жилищният пазар в Съединени американски щати през 2006 година „ Изглежда, че единственият „ урок “, който икономическите институции са си взели от балона и последвалата финансова рецесия е, че не са ги адресирали с задоволително тласъци “, добави той.

Балоновете на акциите са склонни да стартират да се изпускат въздух първо при най-рисковите елементи на пазара - нещо, което съгласно Грантъм се случва от февруари 2021 година насам.

„ Така че, поисквам шанс! Всички ще имаме потребност от него “, допълва той тъмно.

Макар че показателите S&P 500 и Dow Jones доближиха рекордни стойности при започване на януари, през последните няколко сесии те са на алено, като софтуерният индикатор Nasdaq даже навлезе в територия на промяна. Тези резултати се дължат главно на упованията на вложителите, че Фед ще приключи стратегиите за стимулиране на стопанската система и ще стартира да подвига лихвените проценти в опит да охлади високата инфлация.

„ Намираме се във етапа на бичия пазар, която назовавам „ вампирска “.  Набождате го с Коронавирус, застрелвате го с прекратяването на количествените облекчения (QE) и обещанията за по-високи лихви и го отравяте с непредвидена инфлация. Въпреки това съществото продължава да лети. “, споделя Грантъм.

„ Докато лети, вие стартирате да мислите че е изцяло безсмъртно, само че в последна сметка, значително антиклимактично, съществото пада и умира. Колкото по-рано се случи това, толкоз по-добре за всички “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР