САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена ...

National Interest предсказа случайна ядрена война.

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена световна война заради спецификата на системите на наблюдение и разузнаването, а така също и особеностите на разполагането на различните видове оръжие. В свой анализ National Interest преди системите за наблюдение и разузнаване в страните са се използвали само за следене на изстрелване на ядрени балистични ракети. Сега тези системи се използват и за проследяване на изстрелване на неядрени бойни глави. Така съществува опасност от объркване за използване на ядрено или неядрено оръжие, което може да доведе до съответен удар от другата страна.
Освен това САЩ,Русия и Китай нарочно объркват опонентите си, като разполагат ядрено и неядрено оръжие на едно и също място. Например Русия разполага подводниците си с балистични ракети с ядрени глави, там където има подводници с обикновено оръжие.
Друга причина за катастрофа може да бъде липсата на специализирани военни спътници за наблюдение и премахването на остарелите системи за наблюдение. Например, в САЩ в момента се подготвят едва четири спътника Advanced Extremely High Frequency (AEHF), които изцяло ще поемат задачата за наблюдение над изстрелването, както на ядрени, така и на неядрени ракети, което е напълно недостатъчно в сегашните условия. Същото така скоро ще бъде преустановена дейността на американската система за спътникова връзка Milstar.
Според National Interest за решаването на тези проблеми страните трябва да разделят ядреното и неядреното оръжие или да създадат специални спътници, които ще могат да проследяват ядрените бойни глави, но да не реагират на обикновените. Ръководството на страните, обаче едва ли ще го направи заради големия финансов ресурс, който изисква подобно начинание. 
По-рано сътрудници от университетите в Мичиган и Тенеси изчислиха, че ако бъде нанесен мащабен удар с ядрено оръжие по най-гъстонаселената китайска територия, това ще доведе до гибелта на 34 милиона души. Друга последица би било настъпването на ядрена зима, което ще повлече катастрофални щети на селското стопанство и ще повлече смъртта на стотици милиони души по целия свят, тъй като повечето от държавите няма да могат да изхранят населението си.
Русия и САЩ отдавна и многократно са превишили фаталния лимит от 100 бойни глави и разполагат с 14 хиляди ядрени заряда. Учените смятат, че американското правителство трябва да отдели повече внимание на търсенето на алтернативни източници на изхранване, които биха помогнали на хората да оцелеят след вероятно ядрена война в условията на ядрена есен.

Източник: actualno.com