САЩ решиха да изпратят опасните касетъчни боеприпаси в помощ на

...
САЩ решиха да изпратят опасните касетъчни боеприпаси в помощ на
Коментари Харесай

САЩ пращат опасните касетъчни бомби на Украйна

Съединени американски щати взеха решение да изпратят рисковите касетъчни муниции в помощ на Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи в петък, че изпращането на касетъчни муниции от страна на Съединени американски щати в Украйна е " вярното решение " , до момента в който Киев се пробва да продължи контраофанзивата си против съветската инвазия, заяви Агенция Франс Прес.

Президентът Джо Байдън " го утвърди... след единомислеща рекомендация " , съобщи Съливан. Байдън отбрани " доста сложното си решение " да даде на Украйна касетъчни бомби, които постоянно убиват цивилни жители.

Президентът съобщи, че му е лишило " известно време, с цел да се убеди да го направи " , само че е работил, тъй като " украинците изчерпват боеприпасите си ".

Лидерът на Украйна приветства " навременния " ход на Белия дом, до момента в който пратеникът на Москва жигосах " цинизма " на Вашингтон.

Касетъчните бомби са неразрешени от повече от 120 страни.

В изявление за Си Ен Ен Байдън съобщи, че е разговарял със съдружниците си за решението, което идва преди срещата на върха на НАТО в Литва идната седмица.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи на ежедневния брифинг в Белия дом, че формалните лица " признават, че касетъчните муниции основават риск от увреждане на цивилното население. Ето за какво отложихме вземането на решението за толкоз дълго време ".

Боеприпасите провокират разногласия поради техния % на нередовност, което значи, че неексплодирали бомби могат да останат в земята с години и по-късно да се взривят безсистемно.

Съливан съобщи пред кореспонденти, че американските касетъчни бомби, които се изпращат в Украйна, са доста по-безопасни от тези, които съгласно него към този момент се употребяват от Русия в спора.

В началото на войната, когато Белият дом беше запитан за изказванията, че Русия употребява касетъчни и вакуумни бомби, тогавашният прессекретар съобщи, че това би било " военно закононарушение " , в случай че е правилно.

Марта Хуртадо, която приказва от името на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида, съобщи: " Използването на такива муниции би трябвало неотложно да се приключи и да не се употребяват никъде ".

Предложеното влизане на Украйна в алианса на НАТО ще бъде разисквано, само че за това няма да бъде взето решение на срещата на върха във Вилнюс идната седмица, заяви Белият дом в петък.

Пътят на Украйна към НАТО ще бъде разискван на срещата на върха, само че Киев " към момента има спомагателни стъпки, които би трябвало да предприеме преди участието " и " няма да се причисли " в сегашния миг, съобщи съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР