САЩ продължават сериозните санкции към Русия. Днес от там спряха

...
САЩ продължават сериозните санкции към Русия. Днес от там спряха
Коментари Харесай

САЩ спряха плащания за над 600 млн. долара на руското правителство

САЩ не престават сериозните наказания към Русия. Днес от там стопираха заплащания за над 600 млн. $ на съветското държавно управление към притежателите на съветски върховен дълг. Това е станало допустимо, защото Русия е подхванала заплащания по външния си дълг чрез валутните си запаси, които се намират в американски банки.

Ходът на щатското държавно управление цели усилване на натиска върху Москва, която ще бъде принудена да изразходва наличните си запаси от американската валута или рискува да изпадне в несъстоятелност по външните си отговорности, предава Reuters.

В резултат на глобите срещу Русия, наложени след нахлуването в Украйна на 24 февруари, валутните запаси на Централната банка на Русия, държани във финансови институции в Съединени американски щати, бяха замразени.

Министерството на финансите на Съединени американски щати даде зелена светлина на съветското държавно управление да употребява тези средства за купонни заплащания по външния си дълг, деноминиран в долари, като разрешението до момента се даваше за всеки случай по настрана.

В понеделник, когато най-голямото заплащане откогато стартира войната настъпи, включващо заплащане на 552.4 млн. $ главница по падежиращи облигации, щатското държавно управление реши да отреже достъпа на Москва до замразените средства, показва представител на финансовото министерство, представен от Reuters.

Спряно е и купонно заплащане на 84 млн. $ по доларови облигации с падеж 2042 година.

Ходът цели да принуди Русия да вземе сложното решение дали да употребява наличните си ресурси от долари за заплащания по външния си дълг или да употребява средствата за други цели, в това число финансиране на военните си дейности, споделя представителят.

Русия е изправена пред исторически дефолт по външния си дълг, в случай че избере да не реализира заплащанията с наличните си запаси от щатски долари.

JPMorgan Chase&Co, която обработва заплащанията като кореспондентска банка, е била спряна от финансовото министерство на САЩ, показва източник на осведомителната организация, осведомен с тематиката.

Банката-кореспондент обработва заплащанията на купони от Русия, изпращайки ги до платежния сътрудник, с цел да ги разпредели до притежателите на облигации в чужбина.

Русия разполага с 30 дни гратисен интервал да осъществя заплащането, прибавят източникът.

Русия, която има издадени общо 15 интернационалните облигации на обща стойност 40 милиарда $, до момента съумя да избегне дефолт по външния си дълг, макар западните наказания. Задачата обаче става все по-трудна.

Русия получи позволение да осъществя купонно заплащане за 447 млн. $ по облигации в долари с падеж 2030 година, което трябваше да бъде осъществено до предишния четвъртък. Това бе минимум петото сходно заплащане откогато войната стартира.

Ако Русия не успее да покрие отговорностите си по външния си дълг или реши да заплати в рубли, а не в долари, евро или друга конкретизирана валута, страната може да изпадне в дефолт.

Русия няма достъп до интернационалните дългови пазари вследствие на наложените наказания. Едно вероятно изпадане в несъстоятелност може да отреже опцията на страната за достъп до тези пазари до момента в който кредиторите не получат всичко дължимо и всички правни въпроси не бъдат уредени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР