САЩ предупреждават Турция за много негативните последствия от придобиването на

САЩ предупреждават Турция за много негативните последствия от придобиването на ...

САЩ плашат Турция с много негативни последствия от придобиването на С-400.САЩ предупреждават Турция за "много негативните" последствия от придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400. Това обяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, цитирана от американските медии, пише News.bg.

``
реклама

Придобиването на зенитно-ракетен комплекс от Русия сериозно ще засегне отношенията в областта на отбраната на САЩ и НАТО с Турция, добави тя.

По-рано в Анкара подчертаха, че няма да се откажат от покупката на "Триумф", а първата партия трябва да пристигне през юли.

САЩ изтъкват, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, като заплашват със санкции за възможното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса на продажба на Турция на най-новите американски изтребители F-35.

Както съобщи американската телевизия CNBC с позоваване на информирани източници, Вашингтон е дал на Анкара две седмици да се откаже от руските зенитно-ракетни комплекси и да закупи американските ПРО системи "Пейтриът". В противен случай САЩ ще изключат Турция от програмата F-35.

От своя страна Турция многократно е подчертавала, че С-400 не представлява заплаха за F-35.

С-400 "Триумф" е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Източник: petel.bg