САЩ предупредиха, че новият китайски закон за борба с шпионажа

...
САЩ предупредиха, че новият китайски закон за борба с шпионажа
Коментари Харесай

САЩ: Новият китайски закон за борба с шпионажа крие опасност за чуждестранните компании

САЩ предизвестиха, че новият китайски закон за битка с шпионажа крие заплаха за американските и другите задгранични компании, работещи в Китай, тъй като те може да бъдат осъдени от китайските управляващи даже за рутинни действия, свързани с бизнеса им, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Американският Център за контраразузнаване и сигурност заяви в осведомителния си бюлетин, че Пекин преглежда прехвърлянето на данни от територията на Китай към чужбина като опасност за националната сигурност и че новото и съществуващото законодателство могат да принудят наетите от задграничните компании китайски чиновници да сътрудничат на китайското разузнаване.

" Законите в тази сфера дават на китайското държавно управление разширени пълномощия за оценка и надзор на данните, съхранявани от американските компании в Китай ", уточни центърът. " Американските физически и юридически лица, работещи в Китай също така могат да бъдат глобени даже за най-обикновени действия, свързани с бизнеса им, които бъдат сметнати от китайските управляващи за шпионаж или дейности, подпомагащи задграничните наказания против Пекин ", добавя центърът.

Оттам показват, че прекомерно обтекаемите формулировки в закона крият заплаха " всевъзможни документи, данни, материали или артикули " да бъдат оценени като засягащи сигурността на Китай, а това заплашва и публицистите, хората от научните среди и откривателите.

Китайското посолство във Вашингтон съобщи, че Пекин има право да пази националната си сигурност посредством своето вътрешно законодателство.

" Китай ще продължи да насърчава отварянето на високо ниво и да обезпечава по-законосъобразна и интернационално насочена бизнес среда за фирмите от всички страни, в това число от Съединени американски щати ", съобщи представител на дипломатическата задача.

Китайският президент Си Цзинпин слага огромно акцентиране върху националната сигурност, откогато пристигна на власт през 2012 година С усилването на американско-китайското съревнование набъбна и подозрителността на Пекин към Съединени американски щати и съдружниците им, само че все пак Китай упорства, че е отворен и че продължава да се отваря за задгранични вложения.

Новият китайски закон за битка с шпионажа влиза в действие от през днешния ден. Той не разрешава прехвърлянето в чужбина на всякаква информация, обвързвана с националната сигурност, и уголемява определението за шпионаж.

По-рано тази година Китай предприе репресивни ограничения против американски консултантски и одитни компании - ход, който съгласно бизнес лобитата е обезпокоил задграничните вложители във втората по величина международна стопанска система, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР