САЩ отказаха виза на бившия генерален секретар на НАТО Хавиер

...
САЩ отказаха виза на бившия генерален секретар на НАТО Хавиер
Коментари Харесай

САЩ отказаха виза на ексшефа на НАТО Хавиер Солана

САЩ отхвърлиха виза на някогашния общоприет секретар на НАТО Хавиер Солана поради посещаване в Иран, написа " Гардиън ".

Ислямската република е измежду страни в " черен " лист на Департамента за вътрешна сигурност на Съединени американски щати.

Солана, който оказа помощ на договарянията с Иран за нуклеарното съглашение като началник за външната политика на Европейски Съюз, трябваше да изнесе тирада на събитие на института " Брукингс " във Вашингтон, само че научил, че не може да влезе в Съединени американски щати, откакто му е отказана виза.

Според системата автоматизирано се отхвърля достъп до Съединени американски щати на тези, които посетят една от седемте страни в листата - Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен, преди или след 1 март 2011 година Те ще би трябвало да подадат документи за виза.

Правилата са въведени преди наложената от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп противоречива възбрана, отнасящи се до пет мюсюлмански страни и КНДР.

Солана разяснява пред испанската телевизия Antena 3, че решението е малко подло.

" Не мисля, че е хубаво, тъй като някои хора би трябвало да посетят тези страни с усложнена конюнктура, с цел да поддържат договарянията живи ", разясни той.

Солана, който заемаше поста на испански външен министър, добави, че е бил поканен в Иран през 2013 година, с цел да участва на встъпването в служба на президента Хасан Рохани.

Бях там като представител на всички тези, които участваха в договарянията. Ще видя дали мога да оправя това, добави той и изрази вяра скоро да се позволи обстановката, защото има професионални задължения в Съединени американски щати.

" Трябва да отида, тъй като аз работя там и аз съм учител в разнообразни университети ", посочи той.

Солана заемаше постовете на външен министър на Испания (1992-1995), общоприет секретар на НАТО (1995-1999) и висш представител на Европейски Съюз за външната политика (1999-2009).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР