САЩ остават загрижени, че Северна Корея може да тества ядрено

...
САЩ остават загрижени, че Северна Корея може да тества ядрено
Коментари Харесай

САЩ остават загрижени от ядрените активности на КНДР

САЩ остават загрижени, че Северна Корея може да тества нуклеарно оръжие " в идващите дни ".

Това съобщи в понеделник представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от NK News.

От Международната организация за атомна сила (МААЕ) обявиха, че на полигона Пунге има признаци за допустима нуклеарна експлозия в близко бъдеще.

" Оставаме загрижени, че КНДР може да организира седми нуклеарен опит през идващите дни ", сподели представителят Прайс.
 Япония скастри КНДР поради следващите ракетни тествания
Япония скастри КНДР поради следващите ракетни тествания

Токио предизвести, че тестванията няма да бъдат толерирани

В началото на май Държавният департамент съобщи, че подготовката на нуклеарния полигон допуска, че страната може да тества нуклеарно устройство още този месец. По-късно представители на Съединени американски щати предизвестиха, че съществува " действителна опция " Северна Корея да организира този тест по време на визитата на президента Джо Байдън в района от 20 до 24 май.

Южнокорейски чиновник по сигурността сподели също предишния месец, че Северна Корея е тествала нуклеарно детонационно устройство " седмици " като допустима подготовка за иден тест.
 Русия и Китай блокираха проекторезолюция против КНДР в Съвета за сигурност
Русия и Китай блокираха проекторезолюция против КНДР в Съвета за сигурност

Документът предлага налагане на наказания поради ракетните проби

Забележките на Прайс пристигнаха, когато шефът на МААЕ, международната нуклеарна организация, сподели, че вижда признаци, че КНДР може да се готви за нуклеарен опит.

" На нуклеарния полигон наблюдавахме индикации, че една от площадките е била отворена още веднъж, евентуално в подготовка за нуклеарен опит ", сподели генералният шеф Рафаел Гроси пред борда на шефовете на организацията в понеделник.

" Продължаването на нуклеарната стратегия на КНДР е очевидно нарушаване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е надълбоко страдание, добави той. Агенцията продължава да поддържа нарасналата си подготвеност да играе главната си роля при инспекцията на нуклеарната стратегия на КНДР.

Но Джеймс Актън, физик и помощник по нуклеарна политика в Фондацията на Карнеги за интернационален мир, предизвести, че е мъчно за външния свят да предскаже сигурно по кое време Северна Корея може да тества бомба.

" Освен в случай че не можете непосредствено да наблюдавате мозъка на Ким Чен Ун, не можете да знаете тъкмо по кое време ще се организира тест ", сподели той пред NK News.

Дори Северна Корея да тества относително дребна нуклеарна бомба от един килотон, Актън сподели, че е евентуално тя да бъде открита посредством сеизмична интензивност, както бяха предходните нуклеарни проби на КНДР. " Мисля, че с цел да не бъде открит, по принцип ще би трябвало да изчезне ", добави той.

Така или другояче, Актън сподели, че американските разследващи организации евентуално имат средства отвън сеизмичните проби , с цел да схванат дали пробата е осъществен или не.

По-рано тази седмица Северна Корея изстреля осем балистични ракети с дребен обхват в едно тестово събитие, на което Съединени американски щати и Южна Корея дадоха отговор, като изстреляха осем свои ракети в Източно море.
 Съединени американски щати и Южна Корея дадоха отговор на Пхенян
Съединени американски щати и Южна Корея дадоха отговор на Пхенян

Напрежение на Корейския полуостров

Янг Ук, теоретичен помощник в Института за политически проучвания в Асан, по-рано сподели пред NK News, че стрелбата от осем ракети на Севера може да е " въведения " към нуклеарен опит.

" Събитието в неделя припомня за обстановката преди и след първия и втория нуклеарни опити на Северна Корея през 2006 и 2009 година ", сподели той, като уточни, че КНДР е изстреляла седем ракети едновременно преди или след всеки нуклеарен опит през тези години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР