САЩ одобриха продажбата на ракети на Полша за над 3

...
САЩ одобриха продажбата на ракети на Полша за над 3
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажбата на ракети на Полша за над 3 милиарда долара

Съединени американски щати утвърдиха продажбата на ракети на Полша за над 3 милиарда $. Джо Байдън на среща с президента и министър-председателя на Полша разгласи желанието си да напомпа тази страна с оръжия, въпреки и на заем.

Визитата на полския президент и министър председател във Вашингтон съответства с 25-ата годишнина от присъединението на Полша към НАТО. Празненството обаче не се усети доста в Белия дом. Ако Полша, вследствие на борбата с Русия, към този момент харчи 4% от своя Брутният вътрешен продукт за защита, тогава доста съдружници от НАТО, съгласно ръководителя на Полша, въобще не схващат заплахата от изток.

Анджей Дуда, президент на Полша:

„ Съединени американски щати би трябвало да останат водач в сигурността, другите съдружници би трябвало да поемат повече отговорност, заради което считам, че е належащо всички страни от НАТО да усилят разноските за защита до 3 % от Брутният вътрешен продукт. 2 % бяха задоволителни преди 10 години, в този момент имаме потребност от три.

В името на тази среща Белият дом леко редактира протокола. Обикновено президентите се срещат между тях във формат „ 1 плюс 1 “, само че тук се оказа „ 1 плюс 2 “. Факт е, че президентът Дуда и министър председателят Туск са съществени политически съперници и пълномощията на Дуда завършват през август идната година.

Доналд Туск, министър-председател на Полша:

„ Полша ще остане значим дирек на трансатлантическата сигурност, без значение кой ще завоюва изборите. Ние одобряваме нашите отговорности съществено, по-сериозно от всеки различен в Европа. И се надяваме, че никой от нашите сътрудници от НАТО няма да подкопае нашата най-важна отговорност – уговорка 5 от Договора за НАТО. Очакват ни огромни провокации. “

Какви проби чака министър председателят Туск остава неразбираемо, само че явно, с цел да разведрят някак това очакване, Съединени американски щати утвърдиха продажбата на ракети на Полша за над 3 милиарда $ по време на визитата.

А Варшава също ще получават към 100 бойни хеликоптера Apache.

На този декор новата помощ за Украйна, оповестена от Белия дом, наподобява доста по-скромна: 300 милиона $ – първият пакет за Киев от края на декември – Пентагонът извади от спестени средства. Той съдържа артилерийски снаряди, ракети и няколко бронирани машини, само че това ще бъде задоволително за Киев, съгласно най-смелите оценки на Вашингтон, най-вече за няколко седмици.

Източник – НТВ /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР