САЩ недоволни от Иран. Новото правителство на Иран не показа

...
САЩ недоволни от Иран. Новото правителство на Иран не показа
Коментари Харесай

Говорителят на Белия дом: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

САЩ недоволни от Иран. Новото държавно управление на Иран не сподели градивен метод към възобновените договаряния във Виена за възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние, сподели представителят на Белия дом Джен Псаки в петък.

" Представители на новата иранска администрация не внесоха градивни оферти във Виена ", сподели Джен Псаки на брифинг, представена от АП, съобщи.

Тя означи, че специфичният представител на Съединени американски щати за Иран Робърт Мали и неговият екип се връщат във Вашингтон за съвещания.

" Първите шест кръга на договарянията бяха сполучливи, осигурявайки гениални компромисни решения за доста от най-трудните въпроси - сложни за всички страни. За страдание методът на Иран тази седмица не беше ориентиран към разрешаване на оставащите проблеми ", изясни тя.

Псаки означи, че Иран е почнал този кръг от договаряния с " провокации в нуклеарната сфера ", както заяви МААЕ предходната сряда. Псаки също упрекна Техеран, че не е постигнал съгласие с МААЕ за възобновяване на съдействието и прозрачността.

В същото време тя акцентира, че дипломацията остава най-хубавият метод за решение на иранския нуклеарен проблем.

Междувременно непрекъснатият представител на Руската федерация в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов счита, че е прекомерно рано да се заключи, че договарянията по нуклеарната договорка са стигнали до задънена улица.

" Разочарованието е прибързано. В многостранната дипломация има предписание: нищо не е контрактувано, до момента в който не е контрактувано всичко. Така че измененията по принцип са вероятни. Но те би трябвало да бъдат поправени по подобен метод, че да улеснят по-нататъшния прогрес ", написа в " Туитър " Михаил Улянов.

Той напомни, че договарянията във Виена са сложени на техническа пауза и ще се възобновят идната седмица. Междувременно договарящите, в това число Съединени американски щати и Иран, могат да се съветват със своите държавни управления и да дефинират какво да вършат по-нататък.

По-рано тази седмица Международната организация за атомна сила заяви, че Иран е почнал да обогатява уран до 20% в нуклеарното си оборудване във Фордо, употребявайки каскада от съвременни центрофуги.

В петък стана известно, че договарянията във Виена ще се възобновят в средата на идната седмица. След съвещанието на взаимната комисия по нуклеарната договорка дипломати от Англия, Германия и Франция обявиха, че предложенията на Иран на договарянията във Виена опонират на предходните " сложни взаимни отстъпки ", реализирани по време на предходните шест кръга на договарянията.

Иранският ефирен канал Press TV заяви, базирайки се на източник, че предложенията на Иран са изцяло съвместими с наредбите на нуклеарната договорка, само че някои европейски участници в договарянията във Виена не желаеха да търсят компромис.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР