САЩ не искат европейските им партньори да са обект на

...
САЩ не искат европейските им партньори да са обект на
Коментари Харесай

Посланик Рубин: САЩ не иска енергийно зависими от Русия парньори


Съединени американски щати не желаят европейските им сътрудници да са обект на икономическа и енергийна насила от страна на Русия. Това съобщи на конференция в София посланикът на страната Ерик Рубин.

Съединени американски щати поддържат България в дейностите по създаване на по-независима и по-сигурна енергийна система. Нашата позиция е, че не желаеме европейските ни сътрудници да са енергийно подвластни от Русия. Това съобщи на конференция в София посланикът на страната Ерик Рубин, съобщи БГНЕС.

" Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние желаеме да подкрепим България за реализиране на самостоятелни и диверсифицирани енергийни доставки. Съединени американски щати в никакъв случай няма да употребяват силата за въздействие или насила над други страни. Това се отнася и за България ", безапелационен е американският посланик.

Диверсификацията на източниците ще подсигурява най-хубави цени за потребителите. По данни на Съединени американски щати 39% от природния газ, който се внася в Европа, идва от Русия. 13 страни са подвластни от доставките. През 2017 година 38.5% от природния газ в Европейски Съюз е пристигнал от Русия.

“Днес 13 от страните членки разчитат на съветския газ, в това число и България”, разяснява американският дипломат. По негови думи зависимостта ни от съветския газ може да нарасне, защото производството на природен газ понижава.

“Проектите пък могат да бъдат политически спънки, те не са рекламни планове, само че ще усилят властта на Русия над европейските външни взаимоотношения и ще усили вашата взаимозависимост от нейния естествен газ”, сподели още Рубин. По негови думи основно е обезпечаването на транспарантен енергиен пазар, както и обезпечаването на сигурност и диверсификация.

Посланик Рубин е уверен, че двете частни американски централи „ Марица Изток 1 и 3 играят основна роля в енергийната самостоятелност на България.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР