САЩ наложиха днес серия от санкции на Китай, Северна Корея

...
САЩ наложиха днес серия от санкции на Китай, Северна Корея
Коментари Харесай

САЩ наложиха серия от санкции на Китай, Северна Корея и Мианма по закона Магнитски

САЩ постановиха през днешния ден серия от наказания на Китай, Северна Корея и Мианма, съобщи Франс прес. Санкциите се ползват в границите на закона Магнитски, който цели битка с корупцията и похищенията против човешките права. Санкциите бяха оповестени във връзка Международния ден за съблюдаване на човешките права.

Сред глобените е китайска компания за лицево различаване, упрекната, че е служила за следене на уйгурите в Синцзян и севернокорейско анимационно студио.

Санкционираната китайска компания е Сенс тайм, която създава приложения за лицево различаване и различаване на фотоси, които служат за следене на тълпите и за инспекция на идентичност. Санкциониран е и актуалният началник на Синцзян Еркен Тунияз и неговият предходник Шохрат Закир, поради това че над един милион уйгури и представители на други етнически малцинства, множеството мюсюлмански, са арестувани в Синцзян. Те се намират в центрове за политическо превъзпитаване, съгласно правозащитници. Пекин оспорва тези цифри и приказва за центрове за професионална подготовка.

Засегнатото севернокорейско студио СЕК пък има интернационална известност, поради това че е асъдействало за международни триумфи на филми като " Цар Лъв " и " Покахонтас ". Според американското министерство на финансите обаче СЕК употребява мними сдружения, с цел да заобикаля глобите, наложени на Северна Корея и да мами интернационалните финансови институции.

Това са първите наказания против Северна Корея, откогато Байдън пристигна на власт. Сред глобените са и севернокорейският министър на защитата И Йон-гил и Централната прокурорска работа поради несправедливи правосъдни процеси. Санкциониран е и съветският университет " Европейски институт Юсто " и неговият шеф поради връзки със Северна Корея и поради това, че са съдействали за издаване на стотици студентски визи за севернокорейски служащи, които в този момент работят в Русия. Те са източник на валута, която след това се употребява от режима на Северна Корея в поддръжка на неговите противозаконни стратегии за оръжия за всеобщо поразяване и за балистични ракети, счита министерството на финансите на Съединени американски щати.

В Мианма глобени са четирима районни водачи и три организации, свързани с министерството на защитата за техни връзки с офанзиви на хунтата против демокрацията и поради бруталните репресии в страната.

В същото време почитан представител на Съединените щати прикани Камбоджа да не прави никакви отстъпки на военната хунта в Мианма, когато следващата година бъде ротационен ръководител на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), съобщи Ройтерс.

Съветникът в Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шоле сподели това броени дни откакто министър председателят на Камбоджа Хун Сен съобщи, че Мианма би трябвало да бъде показана на срещите на АСЕАН, откакто страната невиждано бе изключена от присъединяване в срещата на върха на организацията тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР