САЩ използва визити на висши държавни служители в Източна Европа

...
САЩ използва визити на висши държавни служители в Източна Европа
Коментари Харесай

Вашингтон натиска Източна Европа да се откаже от Huawei

САЩ употребява визити на висши държавни чиновници в Източна Европа като опция затегне клопката към китайският производител на телекомуникационно съоръжение Huawei, намеквайки, че може да се откаже от съдействието си с тези страни в региона на сигурността, написа Nikkei.

Вашингтон " желае да бъде ясно, че в случай че те не вземат избрани решения, за министерство на защитата на Съединените щати ще бъде по-трудно да работи с тях. Тоест ние в никакъв случай няма да сложим наше съоръжение на място, което съставлява риск за нашите технологии поради потреблението на китайска технология, която е съвместима с тях ", разяснява държавният секретар Майк Помпео на посещаване в Полша през тази седмица.

" Предвид близостта на района до Русия, доста страни от Източна Европа не са склонни да рискуват партньорството си със Съединени американски щати. Някои от тях са членки на НАТО, а в Румъния е ситуирана система за противоракетна защита Aegis Ashore, каквато следва да бъде построена и в Полша ", показват от Nikkei.

Междувременно по време на аудиенция във Варшава в сряда вицепрезидентът на Щатите Майк Пенс даде висока оценка на дейностите на Полша, свързани с ареста на шеф " Продажби " за локалния пазар. Той беше упрекнат в шпионаш на високо равнище за китайска организация.

Темата за рисковете за националната сигурност на Съединени американски щати, свързани с китайски телекомуникационни компании, не е нова, само че тя беше сложена във фокуса на медиите през последните месеци на фона на комерсиалния спор сред Вашингтон и Пекин. От Щатите упорстват пред западните си сътрудници, както и пред Япония, да заобикалят партньорства с китайки компании в бранша и съответно с Huawei.

За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обаче обстановката е друга. От 2012 година Китай си партнира със страните от района изключително що се отнася до огромни инфраструктурни планове и обезпечаване на икономическа поддръжка.

Конкретно в тази ситуация с Huawei, компанията наподобява привлекателен избор за построяването на 5G мрежите в ЦИЕ, защото тя предлага с сред 20 и 30% по-ниски цени от тези на съперниците си.

Така Унгария към момента възнамерява да работи с китайската компания за построяването на мрежите ново потомство. Според информация в европейски и американски медии Словакия също не възнамерява да се откаже от технологиите, предлагани от Huawei. Чехия не е взела решение по този въпрос, а мненията в държавното управление са разнопосочни, прибавя Nikkei. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР