САЩ имат малко влияние срещу сътрудничеството между Русия и Северна Корея, казват експерти

...
Вашингтон, окръг Колумбия – От седмици Съединените щати предупреждават Северна Корея
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – От седмици Съединените щати предупреждават Северна Корея да не предоставя оръжия на Русия за войната й през Украйна.

Но експертите казват, че Вашингтон не може да направи много, за да спре сътрудничеството между Москва и Пхенян, особено след като техните лидери предприемат стъпки за укрепване на отношенията между страните.

„САЩ в момента нямат никакви лостове за влияние върху Северна Корея“, каза Джени Таун, старши сътрудник в Stimson Center, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

„Можем да наложим повече санкции. Можем да засилим забраните. Можем да направим живота по-труден, но не можем да му попречим да има равнопоставени отношения с други страни – особено когато самите ние нямаме отношения с тях.“

На рядка среща в сряда севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да помогне на руския президент Владимир Путин в борбата срещу „хегемонистичните сили“, които заплашват сигурността и интересите на Москва.

Ким рядко напуска страната си. Но той пътува до космодрума Восточный, космодрум в Далечния изток на Русия, тази седмица, за да посети Путин за няколко часа.

Двамата лидери не направиха публично достояние никакви оръжейни сделки, които биха били в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея и санкциите на САЩ срещу Русия. Но Ким даде знак за силна подкрепа за войната на Кремъл в Украйна, без изрично да споменава конфликта.

„Корейската народнодемократична република винаги е изразявала своята пълна и безусловна подкрепа за всички мерки, предприети от руското правителство“, каза той. „Използвам възможността да потвърдя, че винаги ще стоим до Русия на антиимпериалистическия фронт и на фронта на независимостта.“


Предупреждения за САЩ

Американски служители казаха, че Русия търси боеприпаси от Северна Корея, която притежава големи запаси от боеприпаси от съветската епоха и произвежда оръжия в страната.

Миналата седмица съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че ще има „цена“, която трябва да се плати, ако двете страни се съгласят на оръжейна сделка. А в понеделник Държавният департамент на САЩ заплаши със санкции, ако Северна Корея предостави оръжия на Русия.

Но Северна Корея и Русия вече са две от най-санкционираните държави в света.

Марк Бари, независим анализатор по азиатските въпроси, каза, че САЩ могат да наложат по-„беззъби“ санкции на Северна Корея, но те няма да спрат Пхенян да работи с Москва.

Той каза, че Русия, Северна Корея и Китай вероятно ще задълбочат връзките си в бъдеще, тъй като Москва се стреми да „прожектира образ на солидарност“ с двете си азиатски съседки.

Вашингтон обаче многократно е предупреждавал както Пекин, така и Пхенян да не идват на помощ на Русия в Украйна.

Миналата година САЩ обвиниха Северна Корея в тайно изпращане на артилерийски снаряди на Русия, обвинение, което беше отречено както от Москва, така и от Пхенян.

Експертите казват, че докато севернокорейските оръжия биха могли да добавят към намаляващата огнева мощ на Русия в Украйна, те няма да имат решаващо въздействие върху войната.

„Могат ли севернокорейските малки оръжия и артилерийски боеприпаси да помогнат за удължаване на усилията на Русия? Вероятно. Но това няма да промени играта по никакъв начин“, каза Таун.

От своя страна Бари каза, че все по-изолираният Путин се стреми главно да покаже известен геополитически обхват чрез укрепване на връзките със Северна Корея.

„Русия се нуждае от някои неща от Северна Корея – въпреки че бих казал, че истинската нужда не е толкова много от боеприпаси и артилерийски снаряди от епохата на 50-те години на миналия век, а е да прожектира силата и влиянието, които те наистина нямат ”, каза той.

Бари също отбеляза логистичните трудности при прехвърлянето на боеприпаси на хиляди мили, от Северна Корея до украинския фронт. Само транспортирането може да отнеме месеци.


Спряна дипломация

Отвъд войната в Украйна, срещата в сряда между Ким и Путин сочи към по-широк, нарастващ съюз между Северна Корея и Русия, който включва и Китай, според експерти.

Докато САЩ помагат на Украйна срещу руската инвазия с милиарди долари военна помощ, те също работят за противодействие на Северна Корея чрез укрепване на връзките за сигурност с Япония и Южна Корея. Отделно, Вашингтон е замесен в стратегическа конкуренция с Пекин.

Таун каза, че Москва, Пхенян и Пекин може да имат различни програми, но те укрепват партньорствата си в противопоставяне на това, което виждат като „реципрочен блок“ на Вашингтон, Сеул и Токио в Североизточна Азия.

Междувременно напрежението около Корейския полуостров ескалира, тъй като САЩ продължават да провеждат съвместни военни учения с Южна Корея и Япония, а Северна Корея засилва изпитанията на балистични ракети.

По-рано тази година Северна Корея предупреди за ядрена конфронтация, след като САЩ изпратиха подводница с ядрени балистични ракети в Южна Корея.

Дипломацията между САЩ и Северна Корея е на лед от години. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп проведе две срещи на върха с Ким през 2018 г. и 2019 г., но срещите не доведоха до дългосрочни, осезаеми резултати.

Провалът на срещата през 2019 г. в Ханой — която беше прекратена от Тръмп — беше особено дразнещ за Ким, който създаде очаквания сред севернокорейците, че икономическото облекчение е неизбежно, казват анализатори.

Северна Корея остава под тежки санкции на ООН и САЩ заради нейните ядрени и ракетни програми.

Бари каза, че Ким е пътувал 65 часа с влак, за да се срещне с Тръмп през 2019 г., но в крайна сметка е напуснал Ханой без какво да покаже.

„Той беше невероятно засрамен. Той загуби много лице“, обясни Бари, добавяйки, че оттогава севернокорейският лидер се е отказал от САЩ.


Появяващи се блокове

Докато администрацията на президента на САЩ Джо Байдън казва, че Вашингтон е отворен за диалог с Пхенян, всички преговори ще се съсредоточат върху ядрената програма на Северна Корея, а не върху по-широките отношения.

„В Североизточна Азия се води надпревара във въоръжаването“, каза Таун. „Идеята, че Северна Корея ще се съгласи едностранно в средата на тази надпревара във въоръжаването … да постави контрол и ограничения върху собственото си оръжейно развитие, е наистина нереалистична като начало.“

С „разочарованието“, последвало срещата на върха в Ханой, Северна Корея се е вкопчила по-дълбоко в Русия и Китай, добави тя, особено след като Москва се занимава със собствените си санкции.

Тази формация на блок — без всеобхватна дипломация — може да доведе до ескалация и удължаване на конфликтите, казват експерти.

„Това прави всичко по-трудно. Преди всичко това затруднява достигането през идеологически линии“, каза Таун. „Това може да доведе до по-смели действия, ако има повече чувство за колективна сигурност сред тези три страни.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР