САЩ и Виетнам получават подобрение на приятелството

...
Президентът Джо Байдън отрече, че САЩ се опитват да спрат
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън отрече, че САЩ се опитват да спрат международното влияние на Китай, след като подписа ново стратегическо партньорство с Виетнам.

Повече от 50 години, откакто последният американски войник напусна Виетнам, г-н Байдън пътува до Ханой, за да подпише споразумението, което ще сближи бившите врагове повече от всякога.< /p>

Всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам е голямо подобрение на отношенията за САЩ. Това е кулминацията на безмилостния натиск от страна на Вашингтон през последните две години за укрепване на връзките с Виетнам, който той смята за ключов за противодействие на влиянието на Китай в Азия.

Това също не е малък подвиг. Партньорството с Вашингтон е най-високото ниво на дипломатически връзки, разширено от Виетнам, един от най-старите и верни приятели на Китай.

Г-н Байдън каза пред репортери в Ханой, че американските действия не са за сдържане или изолиране на Китай, а за поддържане на стабилност в съответствие с международните правила.

"Искам да видя Китай да успее икономически, но искам да ги видя да успеят според правилата", каза той.

Признаците за подобрени връзки вече бяха раздразнили Пекин, който ги нарече още доказателство за американския "манталитет на Студената война".

Но Ханой е обмислил добре това, казва Ле Хонг Хиен от сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak, добавяйки, че споразумението със САЩ е „по-скоро символично, отколкото [едно на] вещество".

Виетнамската мечта

Заглавието може да е символично, но по-близките връзки биха могли да означават по-добри бизнес сделки и по-малко разчитане на Китай.

Виетнам има млад и високо образована работна сила. Той също така насърчи дух на предприемачество, което го прави изключително привлекателен за американските инвеститори - особено тези, които искат да преместят производствените си бази извън Китай.

Големи имена включително Dell, Google, Microsoft и Apple преместиха части от своите вериги за доставки във Виетнам през последните години. САЩ също го смятат за обещаващ пазар за оръжия и военно оборудване, тъй като Ханой се опитва да отклони Москва.

Вашингтон също има желание да помогне на Виетнам да стане неразделна част от световната верига за доставки на полупроводници и развива своя сектор на електрониката - области, които станаха спорни, тъй като САЩ се опитват да ограничат достъпа на Китай до напреднали технологии.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР