САЩ и Китай обещаха да работят заедно, за да забавят

...
САЩ и Китай обещаха да работят заедно, за да забавят
Коментари Харесай

САЩ и Китай изненадаха със съвместно споразумение за климата

САЩ и Китай дадоха обещание да работят дружно, с цел да забавят световното стопляне, публикувайки изненадващо взаимно изказване в сряда, с което дадоха нов подтик на договарянията за климатичните промени в границите на конференцията COP26, написа Блъмбърг.

Сделката бележи необичаен миг на съдействие сред двете суперсили, които са в намерено геополитическо съревнование и бяха в несъгласие през по-голямата част от двуседмичните договаряния в Глазгоу.

Двете страни са се договорили да засилят напъните си за понижаване на нездравословните излъчвания и противозаконното обезлесяване, съобщи пред публицисти специфичният делегат на Китай за климата Сие Джънхуа. Той разясни, че Съединени американски щати и Китай ще основат работна група за климата, която ще се срещне през първата половина на идната година. Американският му сътрудник Джон Кери съобщи, че групата ще се концентрира върху „ съответни “ ограничения.

„ Като двете най-големи стопански системи в света би трябвало интензивно да работим за адресирането на измененията на климата. Съединени американски щати “, сподели Сие. „ Съединени американски щати и Китай имат редица разлики, само че съдействието в областта на климата е единствения метод работата да бъде свършена “, сподели Кери. Двамата приказваха на обособени конференции, като Сие беше първи.

Споразумението промени напълно настроението в Глазгоу, където текат разгорещени полемики за ускорение на ограниченията против световното стопляне. Именно двустранно съглашение сред Съединени американски щати и Китай проправи пътя за основното Парижкото съглашение за климата през 2015 година

„ Голямото значение на това съглашение е геополитическо. Съединени американски щати и Китай алармират, че ще сложат завършек на войната на думи от последните дни “, разяснява Ник Мейби, съосновател на мозъчния концерн E3G.

Отношенията сред двете най-големи стопански системи в света са във възходяща траектория от септември, когато китайски представители споделиха на Кери през септември, че напредъкът по климата зависи от подобряването на връзката сред двете страни. Това накара накара президентът Джо Байдън да се обади на сътрудника си Си Дзинпин в търсене на пробив. Малко по-късно Съединени американски щати подписаха договорка за освобождението на основния финансов шеф на Huawei Мън Уанджоу от процедурата по изгонване в Канада – едно от главните претенции на Пекин.

Съвместното съглашение за климата идва единствено седмица преди виртуална среща на върха сред Байдън и Си, който не участва на срещата СОР26. Си написа в писмо тази седмица до Националната комисия по американско-китайските връзки, че Китай е подготвен да задълбочи връзките си със Съединени американски щати и по-добре да ръководи диспутите сред двете страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР