САЩ и Канада са загубили повече от една на четири

...
САЩ и Канада са загубили повече от една на четири
Коментари Харесай

САЩ и Канада са загубили 3 млрд. птици от 1970-а

САЩ и Канада са изгубили повече от една на четири птици - общо три милиарда - от 1970 година насам, което е кулминационната точка, както го назовават учените, разгласили ново изследване, на " необятно публикувана екологична рецесия ", написа " Гардиън ".

Изследователите са следили 29 % спад на популациите на птици измежду разнообразни групи и местообитания - от пойни птички като трупиали до мигриращи птици на далечни дистанции като лястовици и дворни птички като врабчета.

" Множество доказателства демонстрират голямо понижаване на числеността на птиците ", акцентира Кен Розенберг, водещият създател на изследването и старши академик в лабораторията по орнитология " Корнел " и Американската работа по запазване на птиците.

Съавторът Адам Смит от " Околна среда и климатични промени Канада " назова констатациите " обезпокоителен сигнал ".

Загубите на птичите популации подхождат на загубите, които учените са открили измежду насекомите и земноводните.

Изследването, оповестено в сп. Science, не е анализирало повода за срутва на птичите популации. Но по целия свят се счита, че птиците измират повече и имат по-малък триумф в размножаването, значително тъй като техните местообитания са повредени и унищожени от селското стопанство и урбанизацията.

Изследователите са пресметнали упадъка на птиците, откакто са събирали в продължение на 10 години информация за мигриращите птици от метеорологични радиолокационни станции и изследване на събирани 50 години данни на терен. Източниците включват Американския геофизически институт, Канадската работа за диви животни, броене на птиците и интернационалното изследване на крайбрежните птици Manomet.

Птиците, които се хранят измежду ливади и пасища, са били наранени изключително мощно, с 53% понижение на популацията. Крайбрежните птици към този момент са били с ниска бройка, а в този момент са изгубили повече от една трета от популацията си. Наблюдението на нощното небе е открило, че размерът на пролетната миграция е понижен с 14 на 100 единствено през последното десетилетие.

Домашните котки, конфликтите със стъкла и здания, както и упадъка на насекомите, с които птиците се хранят - евентуално поради всеобщото потребление на пестициди - също способстват за намаляването на броя на птиците. А климатичните промени свързват тези проблеми посредством смяната на местообитанията на птиците.

Не всички типове птици са в крах. Грабливите и водните птици демонстрират увеличение на популациите си, евентуално поради фокусирани опити за опазването им, в това число според Закона за застрашените типове.

Съавторът Майкъл Пар, който е началник на Американската работа за запазване на птиците, акцентира, че за спасяването на птиците ще са нужни промени в политиката, забрани за нездравословни пестициди и средства за запазване на птиците.

" Всеки от нас може да промени ситуацията с ежедневни дейности, които дружно могат да спасят живота на милиони птици - дейности като производството на по-безопасни прозорци за птиците, котките да бъдат държани на закрито и отбрана на местообитанията ", добави Пар. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР