САЩ и Филипините потвърдиха отново дългогодишния си съюз в областта

...
САЩ и Филипините потвърдиха отново дългогодишния си съюз в областта
Коментари Харесай

САЩ и Филипините призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток

САЩ и Филипините потвърдиха още веднъж дългогодишния си съюз в региона на сигурността, а президентът Джо Байдън увери своя сътрудник Фердинанд Маркос-младши в непоклатимия ангажимент на Съединени американски щати към защитата на съдружника им, в това число в Южнокитайско море, където Манила е подложена на напън от страна на Китай, съобщи Ройтерс.

Маркос, първият филипински водач на посещаване в Белия дом от 10 години насам, посочи значимостта на Съединени американски щати като единствения съдружник, с който страната му има съглашение за защита в район, намиращ се във " евентуално най-сложната геополитическа обстановка в света сега ".

В общо изказване на двете страни се споделя, че всяко въоръжено нахлуване против филипинските въоръжени сили, филипински цивилен кораби или самолети в Тихия океан, в това число в Южнокитайско море, ще задейства американските задължения според подписания през 1951 година контракт за взаимна защита.

Вашингтон преглежда Филипините като основен фактор за всяко изпитание за опълчване на инвазия в Тайван на Китай, който има териториални искания над острова. Манила неотдавна се съгласи да даде на Съединени американски щати достъп до още четири свои военни бази по силата на Споразумение за засилено съдействие в защитата, само че двете страни не споделиха какви американски активи ще бъдат ситуирани в тях.

В общото си изказване водачите " удостоверяват значимостта на поддържането на мир и непоклатимост в Тайванския пролив като наложителен детайл от световната сигурност и разцвет ".

При ръководството на предшественика на Маркос-младши Родриго Дутерте двустранните връзки се утежниха, защото Дутерте внезапно отклони Филипините от някогашния им колониален държател и построи по-тесни връзки с Китай, напомня Ройтерс.

Байдън залага на привличането на Маркос. Американски висши представители споделиха, че новите наставления са фокусирани върху военната съгласуваност на сушата, в морето, във въздуха, космоса и киберпространството, като американското държавно управление ще трансферира също три самолета С-130 и има намерение да изпрати още патрулни кораби на Филипините.
" За Филипините е напълно естествено да се извърнат към единствения си контрактуван сътрудник в света, с цел да засилят и премислят връзките си и функциите, които играем, при възходящото напрежение, което следим към Южен Китай, Азиатско-тихоокеанския и Индо-тихоокеанския район ", сподели Маркос.

Срещата на върха е централният детайл от четиридневното посещаване в Съединени американски щати на Маркос, почнало в неделя. Маркос се стреми към топли връзки по едно и също време със Съединени американски щати и с Китай, които си съперничат за въздействие в Индо-тихоокеанския район.

Според специалисти Вашингтон счита Филипините за място, където би могъл да разположи ракети и артилерийски системи за противопоставяне на китайска десантна офанзива към Тайван.

Пред кореспонденти в самолета на път за Съединени американски щати обаче Маркос сподели, че Китай се е съгласил да обсъдят правата за лов на риба в Южнокитайско море, а също, че няма да разреши Филипините да се трансфорат в плацдарм за военни дейности.

На срещата сред Байдън и Маркос са дискутирани и стопански и търговски въпроси. В общото им изказване се споделя, че Байдън ще изпрати президентски комерсиална и капиталова задача във Филипините, с цел да засилва вложенията в прехода към чиста сила, сериозните минерали и продоволствената сигурност.

Двете страни ще бъдат дружно домакини на Индо-тихоокеанския бизнес конгрес в Манила през 2024 година - водещо комерсиално събитие за Съединени американски щати в района, което ще утвърди Филипините като като основен център за районните вериги за доставки.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР