САЩ и Европейският съюз водят координирана политика за привличане на

...
САЩ и Европейският съюз водят координирана политика за привличане на
Коментари Харесай

Западът готви дипломатически разгром на Русия. Къде ще се проведе основната битка

Съединени американски щати и Европейският съюз водят координирана политика за привличане на страните от БРИКС на своя страна в руско-украинския спор. Президентът на Франция желае да участва на срещата на върха на организацията в Южна Африка, а във Вашингтон се организира диалог с премиера на Индия. Ще съумеят ли да реализират това, което желаят?

А мерикански флангове

По искане на украинските управляващи в Копенхаген съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан и заместник-държавният секретар Виктория Нюланд се срещнаха с тези, които остават неутрални в спора сред Киев и Москва. Според “Файненшъл Таймс ” американците са разговаряли апропо с представители на Индия, Бразилия, Китай, Южна Африка - страните, основали БРИКС дружно с Русия.

Те са признати в датското външно министерство, не се оповестява за договорености, защото събитието е импровизирано. Според “Ройтерс ” са били разисквани " главните правила на мира " в Украйна. В същото време немският ефирен канал АРД заяви, че публична среща може да се организира още през юли в Брюксел.

Индийският министър председател Нарендра Моди посети Съединени американски щати в същите дни. Трябва да се означи, че през 2005 година неговата американска виза беше анулирана, защото Вашингтон смяташе, че той, като глава на щата Гуджарат, потискал религиозните малцинства. През 2014 година Моди оглави държавното управление, възбраната беше забравена, а девет години по-късно даже проведоха посещаване на високо равнище.

Байдън беседва с него към два часа. След това държавните глави разговаряха с кореспонденти. Отбелязаха нарасналото напрежение и дестабилизиращите дейности в Източно и Южнокитайско море. Китай не беше упоменат, само че намекът е явен. Изразиха подготвеност за съдействие в региона на проучването на космоса и високите технологии. Съобщава се и за споразумяване на редица търговски разногласия.

Моди се въздържа от директна рецензия към Русия, само че уточни, че Индия не е неутрална и е за спокойно споразумяване на спора. „ Това е ерата на разговора и дипломацията “, акцентира той. Всички страни би трябвало да зачитат интернационалното право и суверенитета на другите страни, добави министър председателят.

Париж е в придвижване

Междувременно Еманюел Макрон желае да участва срещата на върха на БРИКС през август в Южна Африка. Министерство на външните работи на републиката в Африка съобщи, че президентът Сирил Рамафоса персонално ще вземе решение по този въпрос. И прецизираха: в случай че Макрон бъде поканен, това ще е първият сходен случай в историята на организацията.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков осведоми, че в Москва президентът на Франция се счита за несъответствуващ посетител. Макрон е прекомерно неприятелски и споделя линията на НАТО за „ стратегическо проваляне “ против Кремъл. Дипломатът напомни, че единствено тези страни, които не разгласят едностранни наказания против сегашни членове на организацията, могат да бъдат претенденти за БРИКС. Рябков се надява мнението на Русия да бъде взето под внимание в Южна Африка.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона уточни, че разговорът е потребен даже когато страните не са съгласни между тях. И тя не вижда нищо неприятно Макрон да участва на срещата на БРИКС.

Освен това, по самодейност на Елисейския замък, на 22-23 юни в Париж се организира среща на високо ниво за нов международен финансов пакт. Макрон желае да усъвършенства взаимоотношението сред Севера и Юга при решаването на общи проблеми: да вземем за пример превъзмогването на бедността и битката с изменението на климата. На срещата бяха поканени представители на 130 страни, само че Русия не беше поканена, защото Москва, както се показаха уредниците, „ краткотрайно е отвън играта “.

Мамещ неутралитет

Срещата на високо ниво на БРИКС би трябвало да се организира на 22 август в Йоханесбург, най-големият град в Южна Африка. В края на май западните медии разискаха опцията за прекачване на договарянията в Китай, защото Кейптаун признава юрисдикцията на Международния углавен съд и е задължен да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той се появи в страната. Южноафриканското Министерство на външните работи обаче постави завършек на спекулациите по тази тематика, като подсигурява на всички участници дипломатически имунитет - в сходство с конвенциите на Организация на обединените нации от 1946 и 1947 година

Фьодор Лукянов, основен редактор на сп. “Русия в световните каузи ” изяснява: Членовете на БРИКС не могат да се възприемат като съдружници на Москва в спора с Украйна. Те се пробват да останат неутрални и приканват за мир. Всъщност това ги отличава от груповия Запад, който хвърля цялата отговорност върху Кремъл.

" Съединени американски щати и техните съдружници дърпат БРИКС на своя страна. Но надали ще излезе нещо от това. Същността на организацията е да се вземат независими решения, а не да се следва нечие управление. Участниците са за себе си и за непоклатимост, която е преференциална за тях. Засега няма учредения за смяна на тази позиция “, счита политологът.

Западът се пробва да работи върху грешките, позволени през 2022 година, продължава той. Ако по-рано се смяташе, че интернационалната общественост би трябвало, по този начин да се каже, по дифолт да се причисли към Съединените щати и Европейския съюз, в този момент Вашингтон и Брюксел убеждават останалия свят да застане до тях. Въпреки това, съгласно Лукянов, те към момента са прекомерно арогантни и не оферират на Индия или Южна Африка нищо, което да ги принуди коренно да преразгледат външната си политика.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР