САЩ и 10 други страни осъдиха новия ракетен тест на

...
САЩ и 10 други страни осъдиха новия ракетен тест на
Коментари Харесай

Пхенян съживи затворения ядрен полигон Пунги-ри

САЩ и 10 други страни осъдиха новия ракетен тест на Северна Корея, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Пхенян в това време съживи строителството в нуклеарен полигон.
Още по темата
В взаимно изказване на Съединени американски щати, Албания, Австралия, Бразилия, Франция, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея и Обединеното кралство, се споделя, че Пхенян е нарушил няколко резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с тестването си на ракета на 5 март, която те характеризират като балистична.

Единадесетте страни също така разкритикуваха самия Съвет за сигурност, като споделиха, че той продължава да резервира безмълвие, до момента в който Северна Корея ускорява дестабилизиращите си дейности.

" Всяко изстрелване на балистична ракета, което има за резултат безучастие от Съвета, ерозира доверието в него, че той може да се оправи със Северна Корея и подкопава самия световен режим на неразпространение ", се споделя още в изказването.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации наскоро не можа да реализира съглашение по обща позиция за севернокорейските нови проби, частично поради опозиция от Русия и Китай. От началото на годината Пхенян е направил девет ракетни тествания.

Същевременно сателитни фрагменти демонстрират строителни действия за първи път на севернокорейски нуклеарен полигон, откогато Пхенян разгласи, че го е закрил през 2018 година, съобщи Ройтерс.

Кадрите са от петък и на тях се виждат действия по създаване на нова постройка, ремонт на друга постройка и дървен материал. Строителството и ремонтът демонстрират, че Северна Корея е взела някакво решение по отношение на статута на полигона " Пунги-ри ", споделя основаният в Калифорния Център за проучвания на неразпространението " Джеймс Мартин ".

Обектът беше затворен, откогато Пхенян си самоналожи мораториум върху тестванията на нуклеарни оръжия през 2018 година Но севернокорейският водач Ким Чен-ун съобщи, че към този момент не се усеща привързан с този мораториум, защото договарянията за денуклеаризация са в задънена улица.

През 2018 година Северна Корея разгласи, че взривява тунелите на обекта, блокира входовете му и отстранява всички уреди за наблюдаване, охранителни постове и проучвателен здания. На разрушаването на обекта участваха и публицисти от непознати медии, само че не и задгранични инспектори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР