Саша Василева е преподавател по история в гимназия Св. св.

...
Саша Василева е преподавател по история в гимназия Св. св.
Коментари Харесай

Саша Василева: Ние сме добруджанци, предците ни са изпитали усещането да си бежанец

Саша Василева е учител по история в гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ в Добрич. Тя се включва в набирането на помощи за идващите в Добрич бежанци, които по думите ѝ се усилват с всеки минал ден. Украинският бежански център в града координира доброволческите акции.
Много от тях не са в хотели , те са в частни домове или комплекси на локални компании, които имат подобаващи пространства, където да бъдат подслонени. Те не получават тези прословути 40 лв., които са дават на хотелиерите. Изцяло издръжката, грижата е поверена на обществото, разчита се на обществото “, описа Саша Василева в предаването „ Преди всички “.

Координацията сред институциите и бежанският център би могла да бъде по-добра, счита Василева.

„ Защото не съм уверена, че съответните институции – локални или централни, разполагат във всеки един миг с съответни данни , като се стартира от броя към всеки един ден на бежанците и се премине към това от какво се нуждаят. “

Всички бежанци са обединени от страданието и тъгата , показа своите наблюдения Саша Василева.

През последните дни идват от най-пострадалите градове в Украйна, посочи тя.

„ И всички те идват съвсем без никакъв багаж или в случай че имат подобен, той е напълно малко, безусловно с дрехата на гърба си. “

Ние сме добруджанци и нашите предшественици са изпитали чувството да си емигрант “, разяснява още Саша Василева, визирайки Крайовския контракт и преселването на българите от Северна Добруджа, „ идвайки в нищото, с една риза на гърба “.

Децата осъзнават и претърпяват войната дружно с възрастните – с родителите и учителите, сподели още Василева. Според нея най-хубавият образец, който може да се даде в актуалната обстановка е „ на добротворството, на милосърдието, на поддръжката човешка “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР