Саша Безуханова Когато Саша Безуханова се присъединява към българското звено

...
Саша Безуханова Когато Саша Безуханова се присъединява към българското звено
Коментари Харесай

България надгражда наследството на женския си инженерен елит


Саша Безуханова

Когато Саша Безуханова се причислява към българското звено на „ Хюлет Пакард “ (HP) през 1997 година, компютърните експерти напущат страната на тълпи. Въпреки това тя взема решение да остане, вярвайки, че ще може да направи кариера в софтуерния бранш и да убеди и други експерти по електроника да създадат същото.

15 години по-късно госпожа Безуханова се е издигнала по ранговете до поста да ръководи бизнеса на „ Хюлет Пакард “ на разрастващите се пазари. Като първия български представител на висша управителна позиция в световна ИТ компания, тя се трансформира в ролеви модел за генерации дами в ИТ бранша.

„ В момента имаме доста дами на най-високи мениджърски позиции в цифровата промишленост. Те са доста забележими в софтуерната общественост и в обществото “, споделя тя. „ Имаме също от ден на ден дами, които основават стартъпи “, добавя тя. Г-жа Безуханова напуща Хюлет Пакард през 2013 година, с цел да основе Move.bg – платформа за обществени нововъведения.

Второ най-хубаво достижение след Литва

Жените съставляват 44.6% от работната мощ в растящия софтуерен бранш в България – второто най-високо достижение в Европейски Съюз след Литва. За съпоставяне, междинният дял на дамите в софтуерния бранш в Европейски Съюз е 32.4% съгласно Евростат.

Високият дял на дами в работната мощ в софтуерния бранш в балканската страна е завещание от руската епоха, когато най-умните студенти идват от профилирани математически гимназии, споделя Румяна Тренчева, ръководещ шеф на немската софтуерна компания SAP за Югоизточна Европа.

„ Математиката и всички приложните науки постоянно са се преподавали съгласно най-високите стандарти в тези учебни заведения, които одобряват еднакъв брой момчета и девойки. Жените учители вършат математиката налична и предизвикват девойките да запишат компютърни науки в университета “, добавя тя. По време на комунизма дамите инженери и счетоводители са принадлежали към професионален хайлайф, който 30 години по-късно към момента има значение, счита Тренчева.

„ Имали сме мощни ролеви модели на работещи майки в тези специалности и това оказва въздействие върху дамите, работещи в софтуерния бранш в този момент. Те са задоволително самоуверени и нямат подозрение за това дали ще се оправят на високи позиции “, счита тя.



Все още има известно предрешение към дамите шефове

През 2014 година Светла Симидчиева, някогашен управител „ Човешки запаси “ в PwC, се сдружава с Екатерина Михайлова, експерт по изкуствен интелект, като двете започват бизнес за наемането на ИТ експерти. Техният стартъп, Majio, употребява компютърни технологии, с цел да свърже претендентите със съответната работа, и има артикули, предопределени за компании в Съединени американски щати и Централна и Източна Европа.

Компанията бе отличена като най-хубавия български стартъп от централноевропейските награди за стартъпи, само че все пак госпожа Симидчиева показва, че двете с колежката й са посрещани хладно от сътрудниците си мъже. „ Има известно предрешение в България против дамите, ръководещи софтуерни компании, само че то изчезва с времето. То ще отмине със идващото потомство бизнесмени “, счита Симидчиева. Между 10 и 12% от българските стартъпи се основават от дами.

Драстичният дефицит на квалифицирани чиновници в техносектора води до мощен растеж на заплатите и подкрепя израстването в кариерата на дамите, изключително в огромните компании.

Фирмите се конкурират да оферират бонуси, които са привлекателни за дамите чиновници, споделя Албена Манчева, кънтри управител на Foryouandyourcustomers, основана в Цюрих консултантска компания за цифрова промяна. „ Работодателите би трябвало да оферират преимущества, които разрешават по-добър баланс сред работата и персоналния живот – гъвкаво работно време, работа от вкъщи, по-дълъг заплатен отпуск, в допълнение здравно обезпечаване за фамилията “, споделя тя. Жените се преквалифицират за работа в аутсорсинг бранша поради високите заплати

Според Росен Иванов, ръководещ сътрудник в капиталовия фонд BlackPeak Capital, заплатите в техкомпаниите сега са толкоз привлекателни, че дамите в по-нископлатени специалности като учителската да вземем за пример се преквалифицират за работа в аутсорсинг компании. „ Така се приказва, само че фактически има сходна наклонност “, счита той. По думите му е допустимо една жена да направи сходна смяна чисто финансово, тъй като не би трябвало да стопира да работи и не се постанова да прекарва няколко години в университета.

Българските дами обаче към момента не са прокарали ниша във фондовете за рисков и за частен капитал в София, които влагат в локални техкомпании. Попитан дали има дами на управителни позиции във компанията му, господин Иванов признава, че към този момент са едвам при започване на сходен развой.

Но това може да се промени. BlackPeak, който получи поддръжката на Европейския капиталов фонд, възнамерява да наеме първата си жена капиталов консултант тази година освен поради разнообразието, само че и тъй като „ имаме набор от много положителни кандидатури на дами и това ще е добре за бизнеса “, показва Иванов.Павел Езекиев, експерт по рисков капитал, който предходната година започва Neo Ventures – фонд, който се стреми да набере 200 млн. евро за вложения в софтуерния бранш, търси дами съдружници. „ Според моя опит дамите могат да оказват помощ на човек да не се забърква в проблеми, с помощта на ориентираността към детайлите и на разучаването на всички детайлности към обещано предложение “, твърди той.

Как конопен тампон може да промени развиването на изоставащ район

Валентина Миланова, български бизнесмен, възнамерява да пусне новаторски дамски тампон – артикул, който, по нейни думи, съвсем не се е трансформирал от първите си съвременни версии при стартирането му в Съединени американски щати през 30-те години на ХХ век.

Нейният стартъп, Anne’s Day, прави клинични изследвания в България на тампон, изработен от промишлен коноп вместо от памук или вискоза, и съдържащ конопено масло, което се употребява за облекчение на мощна болежка и инфектиране при хора, заболели от рак или артрит.

23-годишната жена, която е изучавала стопанска система и бизнес във Англия, споделя, че концепцията й хрумнала по време на Харвардски курс в Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност в Софийския университет. Миланова е търсила новаторски метод за стимулиране на бизнеса в Северозападна България, един от най-бедните райони в Европейски Съюз, и е разкрила, че преди Втората международна война районът е процъфтявал като производител и експортьор на промишлен коноп.

„ Започнах да проучвам конопа, прочетох всички научни публикации за него, които съумях да открия. Две от неговите свойства ме изумиха – усъвършенства абсорбирането в съпоставяне със сегашните тампони и облекчава болката, което може да помогне при менструални болки “, споделя Миланова. Компанията й е кръстена на Ане Франк, младото еврейско момиче, жертва на Холокоста, която разказва в дневника си първата си менструация като „ значимо събитие “.Бизнес ангел е обезпечил финансирането за сеитбата, до момента в който PBG, производител на конопено масло, е подкрепил клиничните изследвания в струдничество с Българска академия на науките. Тампонът би трябвало да бъде пуснат през септември дружно със свободен достъп до приложение за дами, посредством което те могат да наблюдават плодовитостта си, да наблюдават менструалния си цикъл и да получават напомняния за обзор на гърдите. „ Ще има и още приложения, работим с водещи английски гинеколози. Искам Anne’s Day да бъде вярното място за женското репродуктивно здраве “, споделя Миланова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР