Съседите на Катар отслабиха въздушната блокада за Qatar Airways. Бахрейн

...
Съседите на Катар отслабиха въздушната блокада за Qatar Airways. Бахрейн
Коментари Харесай

Съседите на Катар отслабиха въздушната блокада

Съседите на Катар отслабиха въздушната обсада за Qatar Airways. Бахрейн и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) се схванаха с Доха и отвориха нови краткотрайни направления за катарския народен транспортьор.

Авиокомпанията към този момент може да лети по някои въздушни пътища над двете страни, само че те важат единствено за входящи полети и могат да се употребяват до 9 ноември. Може да се отвори и спомагателен маршрут от 17 август.

Облекчението е вследствие на тъжба на Доха пред авиационната организация на Организация на обединените нации и реализирано съглашение сред враждуващите страни.

Qatar Airways към момента не е решила дали ще употребява новите направления, преценявайки тяхната доходност, съобщи основният изпълнителен шеф Акбар ал-Бейкър.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ не разрешиха на катарски самолети да употребяват въздушното им пространство, като част от икономическите наказания, които четирите страни постановиха на Доха през юни.

Затварянето на въздушното пространство принуди Qatar Airways да лети по по-дълги и по-скъпи направления, което накара Доха да призове авиационната организация на Организация на обединените нации да се намеси.

Съседите на Доха я упрекват във финансиране на радикални ислямисти, интервенция във вътрешните им работи и умишлена агитация, водена от катарската телевизия " Ал Джазира ".

Заради това те прекратиха всевъзможни дипломатически и стопански връзки с Катар.

 Катар се оплака в СТО поради блокадата
Катар се оплака в СТО поради блокадата

Следват 60 дни, в които страните би трябвало да реализират единодушие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР