Със Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени в

...
Със Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени в
Коментари Харесай

Именик „спаси“ Светия кръст на Богоявление в Мездра /снимки/

Със Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени в православния храм „ Св. Георги Победоносец “ от енорийския духовник иконом Данаил Цинцарски, стартира честването на огромния християнски празник Св. Богоявление (Йордановден) в Мездра.
В края на богослужението присъстващите миряни бяха благословени от Негово Високоблагоговейнство и поръсени за здраве със светена вода. 
По-сетне от храма към остарелия мост на река Искър потегли литийно шествие, в което за пръв път се включиха и десетки възпитаници от градските учебни заведения. По традиция, открита през 20-те години на XX век и възродена след дългогодишно спиране в края на предишното столетие, край крепостта „ Калето “ се събраха голям брой поданици на града, с цел да съпреживеят „ спасяването “ на Богоявленския кръст. 
Тази година във водите на Искъра се хвърлиха четирима смелчаци. Най-съобразителен от тях се оказа 22-годипният Божидар Ватов, който е някогашен ученик на Детско-юношеската школа на ОФК Локомотив - Мездра и през днешния ден има имен ден. На излизане от реката той пожела на всички да са здрави и сполучливи през новата година - и традицията да продължи. 
Останалите участници в ритуала бяха 19-годишният хандбалист Милен Валентинов, който сега се състезава за ХК " Осъм " /Ловеч/, неговият някогашен съотборник в ХК " Локомотив " /Мездра/ Александър Буров, на 22 година, и „ ветеранът “ Николай Петков, на 53 г. 
„ Спасителят “ на кръста беше дарен със 100 лв. от Църковното настоятелство при Храм „ Св. Георги “, както и с икона „ Кръщение Господне “ и бутилка алено вино от Община Мездра. Останалите смелчаци получиха поощрителни награди. Наградите връчиха отец Данаил и кметът на общината Иван Аспарухов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР