Със заповед на РЗИ се разкриват още 142 легла за

...
Със заповед на РЗИ се разкриват още 142 легла за
Коментари Харесай

Губернаторът на Пловдив с извънредни мерки заради коронакошмара

Със заповед на РЗИ се разкриват още 142 кревати за лекуване на пациенти с Ковид -19, като се включват още нови три нови лечебни заведения МБАЛ "Тримонциум ", МБАЛ "Парк Хоспитал " и МБАЛ "Медлайн ".

Разкритите кревати там надлежно са 24, 26 и 30. Останалите кревати са 16 в Транспортна болница, по 10 кревати в лечебните заведения „ Каспела “, „ Пълмед “ и „ Еврхопистал “, а в УМБАЛ „ Пловдив “ – 16 стаи за лечение на пациенти с непотвърден ковид.

Това заяви регионалният шеф и ръководител на ОКЩ Дани Каназирева на изключителна конференция, на която участваха основният секретар на РЗИ доктор Сийка Димчева и шефът на МБАЛ “Св. Мина “ проф. Петър Петров.

„ Напрежението пораства. Ситуацията се усложнява. Въпреки че имаме не дребен % разкрити кревати, всяка вечер е все по-напрегната, изключително с леглата и стаите за пациенти с непотвърден Ковид. Имаме и над 2500 души на домашно лекуване, изясни Каназирева.

Тя заяви, че редом с това стартира поетапното превръщане на МБАЛ „ Света Мина “ в болница за лекуване единствено на пациенти с ковид. В нея ще има 150 кревати за приблизително тежки случаи.

„ Избрахме тази болница, тъй като отвън пациентите с ковид има единствено 23 заболели в другите поделение, което разрешава бързото им прекачване. Освен това, болничното заведение е на място, което разрешава колите за спешна помощ доста бързо да транспортират при потребност заболели до интензивните отделения.

Разчитам изцяло на проф. Петров за организацията, като от регионалния щаб ще осигурим още един доктор, който ще оказва помощ за това, добави регионалният шеф и акцентира, че преобразуването ще става поетапно, с цел да се подсигурят първо нужните екипи.

„ Вече няколко частни лечебни заведения даде обещание, че ще дават екипи – лекари и сестри. Разговарях и с шефовете на общинските ДКЦ-та, трима от тях показаха подготвеност самите те да влязат в болничното заведение. “, съобщи Каназирева.

Тя разясни, че ще разговоря с групите в Общински съвет, с цел да се гласоподава фонд, от които да се заплащат добави средства на личния състав в „ Св. Мина “.

От своя страна шефът на болничното заведение проф. Петров добави, че две от отделенията –кардиологично и АГ ще бъдат преместени в базата на ул. Весела, а останалите ще бъдат преобразувани. Предстоят диалози с работещите в тях, с цел да бъдат образувани и екипите.

Областният шеф заяви още, че са извършени диалози с ректора на Медицинския университет – проф. Мариана Мурджева, по отношение на акцията за набиране на стажант- лекари. Първите седем от тях към този момент са подписали контракти с болница Каспела и ще получават хонорари.

След преобразуването на „ Света Мина “ в Пловдив и региона към този момент ще има 889 кревати.

Свободните кревати към 14.30 часа, съгласно Областната осведомителна система, са 70, свободните стаи за пациенти с непотвърден К-19 са 13, а 9 са свободните интензивни кревати.

По данни на лечебните заведения общият брой приети в болница все още е 362, а 45 заболели са на интензивно лекуване.

По информация на Спешна помощ за денонощието е отговорено на 258 повиквания, от тях свързани с ковид са 61. Оставени на домашно лекуване са 25 души. Хоспитализирани в Пловдив са 27, а в региона – 9.

По данни на РЗИ измежду новодиагностицираните през денонощието има 11 медицински лица – 6 лекари и 2 медицински сестри в болничната помощ, 1 дентален доктор, 1 лаборант и 1 здравна сестра в доболничната помощ. Активните случаи на медицински лица са 92.

От здравната ревизия оповестяват и за новорегистриран случай на санитарка от Дом за възрастни лица с. Старосел, взети са всички ограничения и се изследват всички контактни лица – консуматори и личен състав.

Регистрирани в Националната осведомителна система към днешна дата са общо 5960, от които през миналото денонощие -367. Под карантина са 3482 лица. На домашно лекуване са 2696 лица. Оздравелите са 2750, като през последното денонощие са 53. За денонощието няма умряли пациенти.

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:

Учители – 6,ученици – 4, карантинирани класове – 2, групи от детски градини – 2.

Новите случаи са от Пловдив, Сопот, Карлово, с. Белозем, с. Златитрап, Раковски. Извършват се епидемиологични изследвания и се вземат съответните противоепидемични ограничения съгласно съответния случай.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР