Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният

...
Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният
Коментари Харесай

Пада последният соцбастион: Пенсионират шефката на Горнобанското училище, 80, след 35 г. на поста

Със заповед на министъра на културата Велислав Минеков пада последният бастион на соца – директорката на Горнобанското учебно заведение, където от 46 година учат децата на бг елита при всичките му промени - Величка Велянова, сдава поста след 35-годишно ръководство. Колкото на самия Тодор Живков, чиято щерка Людмила е създател на школото в полите на планината Люлин.

80-годишната чиновничка най-сетне ще бъде пенсионирана с близо 2 десетилетия забавяне и за поста й е разгласен конкурс. Който го завоюва, ще се настани в нейния кабинет – по-голям и по-богато обзаведен от значително министерски, ще вземе и служебния й автомобил.

От 1987 година, когато заема поста, Велянова го е напускала на два пъти за по някой и различен месец. Веднъж, при първото идване на Съюз на демократичните сили на власт, когато някогашната учителка в лицея и брачна половинка на тогавашния народен представител, настоящия евродепутат Александър Йорданов стана отраслов шеф в Министерството на културата и за малко освободи от нея преподавателите и възпитаниците. И повторно при първия длъжностен кабинет на първата дама – министър председател на България Ренета Инджова, когато Велянова се опита да принуди учениците да вършат живи вериги пред портата на Националния образователен комплекс по просвета, както е названието на учебното заведение.

А след неуспеха си да го стори заради опозиция на младежите, при своето " триумфално ” завръщане на поста, изгони от учебното заведение сина на Александър Йорданов – явно, с цел да отмъсти на родителите му и да даде знак на всякаква вътрешна и външна съпротива, че времената на Сталин и Вълко Червенков са живи в Горна баня.

Но ето, че Минеков слага точка на този фетиш към личността.
През годините на ръководство на Велянова Горнобанското учебно заведение стана сцена за всички уродливи белези на " прехода ”. Например, одобряваха се без конкурс " деца на спонсори ” – цялостно опорочаване на модела на единствената просветителна институция в страната, почнало да взема питомци само и единствено след конкурс – от първа група на детската градина, през първи и до финален клас в учебното заведение. Синът й основа частно учебно заведение в държавното, взе и някои от положителните преподаватели, употребявайки базата на данъкоплатците.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР