Със закриването на въглищната енергетика България ще се превърне от

...
Със закриването на въглищната енергетика България ще се превърне от
Коментари Харесай

ТЕЦ Русе подписа декларация за преразглеждане на ангажиментите пред ЕК

" Със закриването на въглищната енергетика България ще се трансформира от експортьор във вносител на електрическа сила. Твърдите изкопаеми горива са народен запас, гарантиращ енергийната непоклатимост и самостоятелност на страната ни. При вероятно затварянето на централите, 100 000 души директно ангажирани в мините и въглищните топлофикации ще останат без прехранване и без опция да ползват знанията си. Работата си ще изгубят и заетите във компании, построили своята активност около работата на мините и ТЕЦ-овете в региона. " съобщи инж. Севдалин Желев, изпълнителен шеф на " Топлофикация Русе ".

Той уточни, че целият екип на топлофикационното дружество показва своето противоречие с поетите " на мрачно " и без публично разискване задължения пред Европейската комисия за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година По думите му осъществяването на заложените параметри ще докара до стесняване на стопанската система с 4%.
-->
Инж. Севдалин Желев напомни, че " Топлофикация Русе " дружно с енергетици, синдикати, работодатели, общини, депутати и миньори са основали " Коалиция анти 40% " в отбрана на бранш „ Енергетика “.

Основната цел на необятното обединяване е запазването на енергийната самостоятелност и сигурност на страната.

" На 16 декември 2022 година бе подписана декларация, в която настояваме за привикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена договорка за преразглеждане на към този момент поетите задължения и отпадане на условието за понижаване с 40% на въглеродните излъчвания до 2026 година, както и неотложно пускане на договаряния с Европейската комисия. “ уточни инж. Севдалин Желев.

По думите му посредством формалното писмо, което бе изпратено до Народното събрание на Р България и Министерски съвет, се показва безпокойството на локалната власт, топлофикационните сдружения и синдикатите във връзка неналичието на ясна визия и тактика за това с какво и по какъв начин ще бъдат сменени въглищните мощности, какво и по какъв начин ще се случи с към 100 хиляди директно и индиректно заети в бранша български енергетици, миньори и работещите български жители в други свързани сфери.

Изпълнителният шеф на топлофикационното сдружение беше безапелационен, че намаляването на излъчванията от произвеждане на електрическа сила от въглища с 40% значи понижаване на производството и надлежно излизане на мощности от употреба.

Инж. Севдалин Желев разяснява и предлагането централите да работят сезонно. Той дефинира тази концепция като нереалистична, тъй като това са големи предприятия, които не се пускат и стопират единствено с едно копче. Той се съгласи с изчисленията на енергийни специалисти, съгласно които в случай че при конфигурирани пет хиляди мегаватчаса би трябвало да работят 1200Мв, всяка централа ще работи по три месеца.

Инж. Севдалин Желев също като експертите попита кой ще бъде този бизнес, който ще работи три месеца, другите девет месеца няма да работи, само че ще заплаща заплати.

" Ключово е за българската енергетика централите ни на въглища да останат да работят, още повече в миг на тежка енергийна неустановеност на България и на Европа “ акцентира инж. Севдалин Желев.

Той изясни, че Европейска комисия е предоставила задоволително благоприятни условия, с цел да трансформираме въглищните си централи и да запазим работните места. Изпълнителният шеф уточни, че съответно в " Топлофикация Русе " през последните три години са вложени няколко милиона лв. за поетапното прекосяване от въглища на природен газ.

" В момента приключваме план за диверсификация на горивния микс и подмяна на твърдите изкопаеми горива със " синьото гориво ".  По проект още през този отоплителен сезон газът ще бъде неделима част от горивата, които използваме за гарантиране на чисто, надеждно и несъмнено отопление за крайните консуматори. " съобщи инж. Севдалин Желев.

Той изясни, че тяхната цел е през летните месеци да създават сила единствено от природен газ. По думите му в дълготраен проект имат желание да влагат спомагателни средства в комбинираното произвеждане на сила и да осъществят зелени планове за " Топлофикация Русе " да бъде съвременно дружество, което обезпечава напълно екологично отопление за крайните консуматори.

Инж. Севдалин Желев изрази вяра, че държавното управление ще стартира организирането на срещи с Европейската комисията, по време на които ще бъдат разисквани опциите за предоговаряне на неприемливите задължения, които могат да имат пагубно отражение върху енергийната сигурност на България, стопанската система и обществената среда. Изпълнителният шеф беше безапелационен, че е време България да има ясна визия за бъдещето на един от структуроопределящите браншове за стопанската система ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР