Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата злополука при работа

...
Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата злополука при работа
Коментари Харесай

Регламентират трудовата злополука по време на работа от дома

Със законодателни промени ще бъде регламентирана трудовата акцидент при работа в домашна среда. Това съобщи министърът на труда и обществената политика в Народното събрание, представена от Монитор.
Относно определянето на трудови злополуки предстоят съществени диспути по какъв начин тъкмо да бъде регламентирано това, и по какъв начин да бъде облечено в закон. Синдикати и работодатели упорстват за правила при работа от у дома, задават се към този момент въпроси като " Ако паднеш у дома по време на хоум офис, трудова акцидент ли е, или не ", уточни Сачева. Законодателни промени ще регламентират здравословните и безвредни условия на труд, добави министърът.
 Българският бизнес: Работа от у дома и след края на пандемията Българският бизнес: Работа от у дома и след края на пандемията
Българският бизнес има намерение хората да работят отдалечено сред 2 и 4 дни седмично и в бъдеще, когато може би няма да има COVID-19....
Има предложение техническото съоръжение да се обезпечи от работодателя, а консумативите да са за сметка на чиновници, това обаче ще се дебатира с работодателските организации. Изпълнителна организация ГИТ не е правила инспекции в домовете на хората, само че има постъпление за това да се регламентира трудовата акцидент при работа от разстояние и инспекции да бъдат осъществени при положение на сигнали, сподели още Сачева. Наблюденията показвали, че имало едва повишаване на работните места в отдалечена форма в другите райони и стопански действия, гъвкавата претовареност била сред 5 и 10%.
И през предходната, и през тази година заложихме на цифровото образование, което пък ще бъде потребно за другите форми на труд, изясни още общественият министър. Има доста специалности, които избират да работят от вкъщи и да осъвместяват работата със фамилните връзки. Над 2500 души са минали образования по компютърни умения, а 400 са получили образование за цифрови компетентности, което пък ще ги направи по-добре готови в изменящата се работна среда, за поощряване на заетостта са отделени 83 млн. лева сподели още Сачева.
Работата от разстояние е регламентирана още през 2011 година в Кодекса на труда. През предходната година поради пандемията работодателите одобриха нашето предложение да разпореждат работа на чиновниците си от разстояние, без да трансформират работното време и възнагражденията на чиновниците си, напомни общественият министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР