Със закон депутатите забраняват прилагането на продукти за растителна защита

...
Със закон депутатите забраняват прилагането на продукти за растителна защита
Коментари Харесай

Забраняват пръскането на растения с дронове

Със закон депутатите не разрешават използването на артикули за растителна отбрана посредством безпилотна летателна система. Изключение от възбраната ще се позволява, когато за прикрепеното към нея съоръжение е публикуван документ за сходство или когато използването не се прави с течен разтвор.

Разписани са редица условия, които следва да бъдат спазени по време на използването на продуктите, във връзка с температурата и влажността на въздуха, височината на използване, скоростта напразно и на придвижването на безпилотното въздухоплавателно средство. За всяко отнасяне ще се прави запис, който с изключение на да потвърждава спазването на изброените условия, ще демонстрира географското местонахождение на всеки третиран имот, датата и часа на използване и количеството употребен артикул. Операторът на безпилотната летателна система ще има обвързване да дава записа на съответната Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ).

Продуктите за растителна отбрана, които се употребяват, следва да са минали процедура по утвърждение, предшествана от оценка на риска. Подробно са написани условията към операторите на безпилотната летателна система. Предвидени са ограничавания по отношение на разположението на площите, които ще бъдат третирани. Земеделските стопани ще следва да уведомяват съответната ОДБХ за всяко напръскване посредством безпилотна летателна система минимум 5 дни преди датата на третирането, като информация за подадените уведомления ще се поддържа в обществения народен електронен указател на Българската организация по сигурност на храните.

Освен това земеделските стопани ще следва персонално да уведомяват притежателите на пчелни фамилии за датата и часа на пръскането. Оповестяването на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия ще се прави посредством обществен електронен указател, който ще бъде наличен на интернет страницата на Българската организация по сигурност на храните и ще съдържа географска информация за границите на пласт " Физически блокове " от Системата за идентификация на земеделските имоти. Собствениците и ползвателите на пчелини и лицата, които правят или разпореждат действия по растителна отбрана, стерилизация и дезинсекция, ще следва да вкарват информация за местоположението на всеки обособен пчелин, надлежно за плануваните и осъществените действия. Когато пчелин попадне в три-километровата зона към блок с планувана активност, осведомителната система ще уведомява неговия притежател или ползвател посредством електронно известие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР