“Със своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски

...
“Със своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски
Коментари Харесай

Черно море е сред най-уязвимите морски екосистеми, човешките дейностите трябва да бъдат внимателно преценен

“Със своята специфичност Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат непокътнати неговата жизнеспособност и запаси, все по-неотложна става потребността интензивните човешки действия в морето да бъдат доста деликатно преценени и по-
щадящо прилагани ”, това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров по време на полемика отдадена на празника. „ Преди 30 години, дружно с Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна поставихме началото, като подписахме Конвенцията за запазване на Черно море от замърсяване. Чрез Стратегическия проект за деяние към нея начертахме рамката на съдействие за по- положителното бъдеще за морето и района. Днес означаваме деня на Черно море в невиждана конюнктура. Геополитическата обстановка дава своето отражение върху околната среда освен на Украйна, само че и на огромни елементи от Източна Европа “, добави зам.-министър Димитров. Честването на „ Деня на Черно море “ (31 октомври) цели да обърне публичното внимание към проблемите на морето и методите за неговото запазване. По този мотив зам.- министър Димитров дружно с специалисти от Басейнова дирекция – Черноморски регион (БДЧР), Регионалната ревизия по околна среда и води - Варна (РИОСВ), Регионална лаборатория – Варна и Института по Океанология (ИО-БАН) се включиха в почистването на плаж „ Аспарухово “.
По традиция БДЧР на 1 ноември от 10.00 часа до 14.00 часа ще отвори порти и жителите ще имат опция да беседват с специалисти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се срещнат с ограниченията по запазване на акваторията, залегнали в Плана за ръководство на речните басейни. Всяка година Министерството на околната среда и водите отбелязва Международния ден на Черно море с разнородни информационно-образователни начинания, ориентирани главно към децата и младежите, със съдействието на локалната власт, детски градини и учебни заведения, университетски институции, неправителствени организации.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР