Със своята поезия, но и със своето присъствие в литературата

...
Със своята поезия, но и със своето присъствие в литературата
Коментари Харесай

Почина Любомир Левчев - метафора на цяла епоха

Със своята лирика, само че и със своето наличие в литературата ни и в публичния живот Любомир Левчев беше и ще бъде предмет на разнопосочни тълкувания. Неговата несъмнена заложба обаче, признавана и от враговете му, му отрежда незаобиколимо място в литературната ни история. Дори известният ни публицист и публицист Георги Марков, бивш другар на Левчев, а по-сетне идеологически съперник, в фамозното си сериозно писмо до поета му признава дълбочината и одареността. " Критиците се надпреварват да те превъзнасят, вестници и списания са залети от хвалебствия, писани от хора, които не желаеха да те признаят. Хора, които в никакъв случай нито са те разбирали, нито са имали нужната просветеност да отидат оттатък лозунгите в поезията ти " - написа Марков. 
Левчев умря през вчерашния ден на 84-годишна възраст. Той беше тежко болен през последните месеци, придвижваше се с количка. 
--------
Роден е на 29 април 1935 година в Троян. Завършил е гимназия в София и книгопис и библиотекознание в СУ " Св. Климент Охридски ". Издава първата си книга " Звездите са мои " през 1957 година Има близо 60 преведени книги в 36 страни. Автор е и на романи, и на сюжети за филмите " Мълчаливите пътеки ", " Гибелта на Александър Велики " и " Сладко и горчиво ".
Бил е първи заместник-председател на тогавашното Министерство на културата, наречено Комитет за просвета (1975-1979), както и ръководител на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 година По негово време Съюзът на българските писатели доби огромна институционална значителност и развиваше изключително дейна активност като организация. 
Левчев е бил и депутат в три Народното събрание.
Носител на доста държавни оценки, на интернационалните и национални литературни награди: Димитровска премия (1972); медал " Стара планина " I ст. (2006); Златен орден за лирика на Френската академия и притежател на званието Рицар на поезията (1985); орден на Асоциацията на венецуелските писатели (1985); премиите " Мате Залка " и " Борис Полевой " - Русия (1986); Голямата премия на института " Александър Пушкин " (1989); Световна премия за мистична лирика " Фернандо Риело " (1993); Национална премия " Христо Г. Данов " за изцяло творчество (2008); медал " Владимир Маяковски " на Съюза на писателите в Евразия и Съюза на писателите и преводачите в Русия (2009); Златен венец - Стружки вечери на поезията (2010). Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева, брачна половинка му е художничката Дора Бонева.
-------
Той бе упрекван от едни поради високата кариера и неизбежно съпътствалите я взаимни отстъпки с управляващите, която реализира по време на тоталитарния режим. Беше и хвален, и прехвалван от  критиката от време на време по конюнктурни аргументи, а от време на време по откровени убеждения. Въпреки своята противоречивост бе ярка фигура в културния ни живот от втората половина на XX век. Личен другар на руски звезди от културния хоризонт като Евгений Евтушенко, Андрей Вознесенски, Владимир Висоцки, Левчев провежда Световните писателски срещи в София, на които притегли в действителност забележителни имена от цялата планета и съумя да поразчупи визията за културния живот на тоталитарната страна като царство на цензурата и идеологическите щампи. Това безспорно се дължеше и на близката му дружба с дъщерята на Тодор Живков Людмила Живкова, и на покровителството от страна на управляващите, само че и на високия усет, който притежаваше самият стихотворец в областта на културното съзидание. 
Животът на Любомир Левчев може да бъде наименуван всячески - компромис с властващата идеология и номенклатура поради персонални изгоди и позиции; сериозна и резултатна работа в ограничаващи условия за повишение културните хоризонти на нацията; въжеиграчески танц сред светлината и тъмнината с неизбежните падения и възходи. 
Можем да го приемем и за знак - на една цяла ера, на високото и ниското в самата човешка същина, на дуалистичната природа на гения.  
Както и да го назовем, и другари, и съперници на поета знаят, че си отиде талантлив и ослепителен български създател. 
Поклон пред паметта му!

ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ

Аз няма да умра като хората.
Аз просто ще престана
да те сънувам.
А това е немислимо...

Иначе ще наподобявам умислен.
И времето ще се назовава Големия Сън.
И внезапно ще схвана всичко.
И ще въздъхна: Не можа ли
някоя по-прилична гибел
да ме избере.
­ Ти от кой край си? ­
ще стартира тя.
­ Аз съм от края на света ­
ще завърша аз.

Но преди да се случи всичко,
ела още един път, мое постоянно момиче.
Донеси ми наглата усмивка,
с която те гледах
първия път.
Тя е скрита в тенекиената кутия
от бисквити,
кръгла като нашия лунен вятър,
ръждясала като ветропоказател ­
кутията, в която укривам
револвера на татко ми,
тъй като...

Аз няма да умра като хората.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР