Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на

...
Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на
Коментари Харесай

Росен Желязков: Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички

Със своята доброта патриархът би трябвало да служи за образец на всички. Това сподели пред публицисти ръководителят на Народното събрание Росен Желязков преди да влезе в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “, с цел да отдаде респект на българския патриарх Неофит, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Ще го помним като безупречен, безукорен свещеник, като труженик за православието и за Българската православна черква и като човек, който призоваваше към единство и обединяване “, съобщи той.

Росен Желязков сподели още, че няма да не помни патриотизма и родолюбието на патриарха, тъй като той е обичал народа и Светата черква.

В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " върви архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.

След литургията в 11:30 ч. стартира опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква - Българска патриаршия БПЦ-БП.

След края на опелото ще стартира траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", което ще премине по бул. " Г. С. Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Мария Луиза " и ще приключи пред митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР