Със своя заповед от днес, 10 март, министърът на здравеопазването

...
Със своя заповед от днес, 10 март, министърът на здравеопазването
Коментари Харесай

Забранява се износът на лекарства, използвани за лечение на ...

Със своя заповед от през днешния ден, 10 март, министърът на опазването на здравето краткотрайно не разрешава износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени артикули от групата на миорелаксантите, които се ползват при лекуване на пациенти с COVID-19.

Целта е при нараснало ползване на тези лекарства страната да разполага с задоволителни количества, тъй че потребностите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена на съображение член 217д от ЗЛПХМ и по отношение на постъпило писмо от Изпълнителната организация по медикаментите поради усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в страната.

В заповедта е посочено, че към сегашния миг са налице данни за евентуален дефицит на лекарствени артикули от групите:

- С интернационално непатентно название Enoxaparin;

- С интернационално непатентно название Nadroparin.

Анализ по отношение на търсенето на посочените лекарствени артикули демонстрира повишение на потреблението им спрямо предходните месеци, като приблизително за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

Извършените от ИАЛ инспекции демонстрират, че тези лекарствени артикули са предмет на успореден експорт от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за евентуален дефицит на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено ползване износът на лекарствени артикули, употребявани за лекуване на български пациенти с COVID-19, нарушава салдото сред доставените в страната лекарства и нарасналите потребности от тях за облекчаване здравните потребности на популацията.

В претекстовете към заповедта се показва, че неспазването или спирането на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще докара до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се подсигурява непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени артикули.

Заповедта е в действие до 30.04.2021 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР