Със своите бълващи димоотводи, българската въглищна централа в Бобов дол

...
Със своите бълващи димоотводи, българската въглищна централа в Бобов дол
Коментари Харесай

France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал

Със своите бълващи димоотводи, българската въглищна централа в Бобов дол символизира вида индустрия, който Европейски Съюз има за цел да отстрани, както и трудностите, пред които е изправен в своя зелен преход.

Въпросите за околната среда едвам направиха пробив в България преди идните избори в неделя, до момента в който критиците се притесняват, че 10 милиарда евро (11,8 милиарда долара) в зелени директни фондове от Европейски Съюз могат да станат жертва на необятно публикуваната корупция в страната. Това твърди " Франс 24 " в своя публикация, съобщи БГНЕС.

Природозащитници настояват, че 27-членният Европейски съюз би трябвало последователно да отстрани въглищата до 2030 година, с цел да извърши своите климатични цели. Блокът цели да понижи излъчванията с 55% до тогава. Единадесет страни от Европейски Съюз се ангажират да отстранен електричеството, задвижвано от въглища, до 2030 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Премиерът Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че България ще успе...

България, която отделя 4,3 пъти повече парникови газове на единица Брутният вътрешен продукт от междинното за Европейски Съюз, не е измежду тях, оповестява каналът.

Страната разчита главно на въглища за отопление на домовете, като 60% от производството на електрическа енергия през зимата идва от замърсители.

Бобов дол е в употреба от 70-те години на предишния век, в него работят 850 души и единствено той съставлява към 4% от производството на сила в България.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Рано или късно ще би трябвало да затворим въглищните централи, само че е значимо да имаме проект за деяние какво...

" Определено имаме терзания " за завода да се затвори, сподели изпълнителният шеф на Бобов дол Любомир Спасов и добави, че задачата му е " да резервира оптимален брой работни места ".

Неговият приоритет е да държи 630-мегаватното оборудване покрай София отворено и за тази цел той обмисля да премине от въглища към природен газ или даже да включи атомна централа, работеща на слънчева сила. Заводът ще подаде заявление тази година за част от 10-те милиарда евро средства от Европейски Съюз, планувани от Брюксел за зелени планове.

Демонът на корупцията

Премиерът Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ е посочена като любимец за продобиване на изборите в неделя, поддържа Зелената договорка на Европейски Съюз, само че той прикани за повече помощ за страните от Източна Европа, които зависят от въглища.

ГЕРБ обаче не направи това предпочитана тематика в предизборната си акция, макар че неотдавнашно изследване на мозъчния концерн ECFR откри, че две трети от българите поддържат затварянето на въглищните централи. Три четвърти от гласоподавателите не са наясно с позициите на партиите по отношение на зеления преход.

България се проваля частично тъй като определените длъжностни лица " се опасяват да се ангажират " по тематиката, сподели Мария Трифонова, помощник в Катедрата по индустриална стопанска система и ръководство в Софийския университет.

След вълната от големи антикорупционни митинги, почнали предишното лято, битката с корупцията набра доста повече известност. Христо Иванов, водач на дребната опозиционна " Да, България! ", се тормози, че зелените дотации на Европейски Съюз може в последна сметка да облагодетелстват българските олигарси.

„ 60% от (финансирането от ЕС) би трябвало да бъдат вложени в (публична) инфраструктура, секторът, който страда най-вече от тези несгоди “, сподели Иванов, някогашен министър на правораздаването, който напусна поста си отчаян през 2014 година и от този момент стана един от най-отявлените деятели против корупцията в страната.

Иванов означи, че една електроцентрала (не споменавайки Бобов дол), която може да дава отговор на зелените пари за преход, е благосъстоятелност на изтъкнат, политически крепко обвързван олигарх.

Замърсени реки

Кампаниите за запазване на околната среда тръбят, че отдалечаването от оправянето със замърсяващи енергийни източници е от дълго време.

Десислава Микова от " Грийнпийс България " съобщи, че Бобов дол е замърсил локалните реки и са регистрирани също равнища на изпарения, които могат да причинят киселинни дъждове.

„ Колата ми е мръсна заран, даже и да я измия предния ден “, сподели селяндур, който изиска да остане неизвестен. „ През XXI век да имате подобен замърсител във вашия двор - това не може да е вярно ", уверен е той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР