Със свое решение Върховният административен съд остави в сила решение

...
Със свое решение Върховният административен съд остави в сила решение
Коментари Харесай

ВАС потвърди конфликта на интереси за управителя на МБАЛ-Велинград

Със свое решение Върховният административен съд остави в действие решение на Административен съд-Пазарджик, с което е доказан спорът на ползи във връзка с доктор Жеко Чешмеджиев, шеф на МБАЛ-Велинград, оповестиха от Антикорупционната комисия - КПКОНПИ.

Установено е, че на 1 април 2019 година доктор Чешмеджиев, като шеф на болничното заведение, е подписал контракт, с който МБАЛ-Велинград отдава чартърен за период от 5 години на „ Медицински център Велинград 2017 “ ЕООД 12 пространства в болнична постройка, ведно със съответното съоръжение и техника.

Няма решение на Общинския съвет, като едноличен притежател на капитала на болничното заведение, което да оправомощава шефа ѝ доктор Жеко Чешмеджиев да отдава чартърен такава болнична благосъстоятелност.

Според КПКОНПИ, по този метод е осъществен спор на ползи - посредством икономическа съгласуваност: шефът на болничното заведение е отдал чартърен кабинети и съоръжение на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска процедура по контракт, със съответните приходи от тази процедура. Общата сума, наложена на доктор Жеко Чешмеджиев като санкции и отнемания на материална полза, е в размер на 26 833 лева

Върховните съдии показват, че първоинстанционният съд „ вярно е приел, че е потвърдено съществуването на икономическа взаимозависимост и че тя е породила основателни подозрения в безпристрастността и обективността на лицето, което заема висша обществена служба “.

Върховен административен съд добавя, че „ с оглед посочените условия се открива съществуването на причинност сред сключването на контракта за наем и реализиране на активността на сдружението, което на собствен ред е належащо условия за осъществяване на работата и приемането на заплащане от Чешмеджиев по подписания от него цивилен контракт.

Налице е причинна връзка сред подписването на контракта за наем и опцията за приемане на приход в пари от Чешмеджиев “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР