Със сватбата се сключва съюз за цял живот“. В идеалния

...
Със сватбата се сключва съюз за цял живот“. В идеалния
Коментари Харесай

Защо хората се развеждат и има ли път назад?

Със сватбата се подписва „ съюз за цялостен живот “. В идеалния случай тя е венецът на любовта сред двама души. Венчаната двойка се надява, че бракът ще трае вечно. И през разум не им минават мисли за възможен бракоразвод. Но за жалост от време на време действителността наподобява иначе.

Кои в действителност са най-честите аргументи за бракоразвод?

1. Липса на връзка

Редица двойки просто съжителстват, вместо да живеят дружно. Рядко водят задушевни диалози или намират общо занятие. Вместо това той всяка вечер виси в кръчмата, а тя се концентрира върху другарските си. Ако брачните сътрудници рядко поддържат връзка между тях, заплахата да се разделят е огромна. 

2. Неразбирателство по въпроса за финансите

„ За нас парите нямат значение, значимото е, че се обичаме “. Влюбените постоянно изричат това или сходни фрази. Но тематиката за парите може да повлияе пагубно върху една връзка. Така става да вземем за пример, когато възгледите на двамата за това по какъв начин да се разпределя фамилният бюджет тотално се разминават. Ако единият сътрудник избира да пести, а другият прахосва средства за ненужни неща, това неизбежно води до спор. А станат ли парите непрекъснат мотив за разногласия, връзката е съществено застрашена.

3. Брак не по обич

Този пункт никога не трябва да се подценява, тъй като е една от най-честите аргументи за бракоразвод. Независимо дали двамата са се оженили поради данъчна полза, под натиска на родителите или за положителното на децата, в случай че любовта не е основният претекст, бракът е авансово жертван. И в случай че в сходен брак се появят компликации, сътрудниците не са изключително склонни да се борят, с цел да запазят връзките си.  

4. Постоянно бърборене

Разбира се, че не е належащо да ръкопляскате на всичко, което прави или не прави сътрудникът ви. Малко рецензия понякога може даже да заздрави връзките. Но в случай че мърморенето ви вземе превес, рискувате да се случи тъкмо противоположното: подложеният на критика ще се почувства подценен и двамата ще започнете да се отчуждавате. Затова брачните сътрудници би трябвало по-често да обръщат внимание на позитивните страни на другия и да не пестят комплиментите си. Но в случай че прекомерно доста се дразните от някои привички и качества на колегата си, може би той не е верният за вас?

5. Липса на фамилиарност

С времето романтиката става все по-дефицитна. Това сякаш се отнася за всички брачни двойки. Но в случай че половото привличане сред двамата изцяло изчезне, може да стане проблематично. Това се случва основно когато единият от сътрудниците изключително държи на секса и е неудовлетворен от неналичието му. Тогава е най-добре двамата да обсъдят тази част от връзките си между тях или със сексолог, с цел да намерят още веднъж път един към различен.

6. Изневяра

Първо двамата би трябвало да уточнят какво схващат под невярност. Докато за някои тя е даже погледът, насочен към непознат мъж (жена), за други е половият акт с извънбрачен сътрудник. Факт е, че една от постоянните аргументи за бракоразвод е точно половата невярност. Измаменият сътрудник изгубва доверие в половинката си, а без доверие щастливият брак към този момент не е вероятен. Обикновено изневярата не идва като гръм от ясно небе и признаците би следвало да се познават. Трябва да се има поради също дали кръшкачът е бил погрешен и в предходна своя връзка. Тогава вероятността от невярност е доста по-голяма.

7. Криза на междинната възраст

Професионалните цели са реализирани, децата са поели по собствен път и всекидневието се състои единствено от рутинни действия. Най-вече мъжете сред 40 и 50 години изпадат в така наречен рецесия на междинната възраст и внезапно стартират да подлагат на подозрение взаимния живот със брачната половинка си. Обзема ги суматоха, че старостта чука на вратата, и желаят още веднъж да се почувстват млади и мощни. Тогава нормално се впускат в спекулация с по-млада жена. Но освен любовните случки водят до бракоразвод, а и измененията в метода на живот или в ценностната система.

8. Ревност от обществените медии

Едно проучване на университетите на Хавай и Мисури е посочило, че Facebook и другите обществени платформи се отразяват отрицателно на връзки, които още не са узрели. Под зряла връзка социолозите схващат такава, която продължава повече от 3 години. Но и интензивността на сътрудниците в обществените медии играе роля. „ Предишни проучвания са посочили, че колкото повече един привързан употребява Facebook, толкоз по-вероятно е да следи контактите на колегата си, което може да докара до ревнивост “, изяснява доктор Ръсел Клейтън.

9. Емоционален и физически тормоз

Контрол, неистини, унижения – такова държание от страна на колегата е сигнал за паника, тъй като явно липсва почитание. А то е наложително, с цел да бъде една връзка щастлива. За да не се загуби взаимният почит, наранените усеща безусловно би трябвало да се споделят и да се дефинират ясни граници. Прекрачат ли се те, следва да се обмисли възможна разлъка. Докато домашното принуждение е безусловна причина за бракоразвод! Който удари един път колегата си,  агресията му неизбежно ще се прояви и по-късно.

10. Психични проблеми

Хазарт, проблеми с алкохола, депресии и други психологични разстройства могат да бъдат голямо задължение за връзките. Самоунищожителното държание на засегнатия неизбежно оказва въздействие и върху колегата. Затова на психологичните проблеми би трябвало да се гледа доста съществено в интерес както на връзката, по този начин и на самия човек. Близките би трябвало да го поощрят да потърси профилирана помощ. Разбира се, за задачата е нужно самият обиден да осъзнава нуждата от смяна.  

Един бракоразвод е обвързван с многочислени промени в разнообразни области и решението за него не трябва да се взема преждевременно. Затова на двойките нормално се дава интервал за размисъл, който в обособените страни е с друга дълготрайност. През това време те още един път могат деликатно да преценяват всички плюсове и минуси. Ако не стигнат до помиряване, съпрузите би трябвало да са подготвени да понесат възможните негативи от развода (самота, финансова неустановеност, стеснен контакт с децата).  Понякога обаче проблемите са толкоз съществени, че в действителност няма различен излаз. Тогава всеки от някогашните сътрудници може да разчита на късмет за напълно ново начало и по-щастлив живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР