Със стихотворението на Младен Исаев Високи сини планини посланиът на

...
Със стихотворението на Младен Исаев Високи сини планини посланиът на
Коментари Харесай

Херо Мустафа рецитира Високи сини планини

Със стихотворението на Младен Исаев " Високи сини планини " посланиът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа откри Епископската базилика на Филипопол. Тя цитира на чист български строфата " Обичам българските думи, що чувам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни ".

Дипломат номер 1 на Съединени американски щати у нас поздрави всички, взели участие в плана. " Знаем какво значимо достижение е това и какъв брой стопански изгоди ще донесе на Пловдив новият монумент ", посочи тя.

И благодари на кмета Здравко Димитров и на председателката на фондация " Америка за България " Нанси Шилър. Двете институции вложиха в продължение на 6 години над 16 милиона лв. в откриване, реституция и експониране на над 2 декара мозайки. Сега паметникът е трансфорат в музей от международна големина.

" Този монумент ще продължи да бъде особено място. Откриването съответствува с Деня на ЮНЕСКО ", уточни Херо Мустафа.

Тя беше посрещната персонално от кмета Здравко Димитров, който я съпроводи от входа до олтара на самата базилика, която се датира IV - VI век.

Здравко Димитров благодари на археолозите и реставраторите. " Пловдивчани и посетители на света,  " Добре пристигнали ", сподели той.

На събитието участват депутатите Дани Каназирева и Иван Тотев, както и районните кметове от Пловдив.

" За тези близо 7 година работихме камъче по камъче, с цел да сглобим мозайките на базиликата ", означи Нанси Шилър, ръководител на " Америка за България ". Тя описа, че посетила за първи път обраслия в плевели терен. Реставраторката Елена Кантарева извадила лопатка и метличка и посочила част от изящните мозайки. " Бях изумена от великолепието ", посочи Шилър.

По думите й през днешния ден нямаше да сме тук, в случай че не са били археолозите Елена Кесякова и след това Жени Танкова. " Живот и здраве ", приключи на чист български Нанси Шилър.

" Първият ми потрес беше, когато видях мозайките. Казах си " Господи, с какво се понечвам ", описа реставраторката доцент Елена Кантарева, която след това разведе гостите из целия музей и в детайли им описа всяка сцена от мозайките.

Според някогашния кмет Иван Тотев това е най-големият публично-частен план сред " Америка за България " и община Пловдив. Този обект ще бъде доста посещаван, сподели той.

А Здравко Димитров е уверен, че паметникът ще бъде включен в обектите на ЮНЕСКО.

Лентата прерязаха Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Богомил Грозев..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР