Със старта на кампанията за местни избори 2019 г. Барометър

...
Със старта на кампанията за местни избори 2019 г. Барометър
Коментари Харесай

„Барометър България“: Трима фаворити за кмет на София

Със старта на акцията за локални избори 2019 година „ Барометър България “ организира телефонно изследване на електоралните настройки на гласоподавателите в пет български града. Интервюирани са 1900 български жители с изборни права, поданици на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера.

Проведеното по това време проучване (26 септември – 3 октомври) демонстрира настройките на гласоподавателите преди те да бъдат повлияни от предизборната акция на политическите сили. Впоследствие склонността на гласоподавателите да поддържат един или различен претендент може да се промени. Трябва да се има поради, че нормално деклариралите предпочитание да гласоподават в старта на акцията са представители на твърдия електорат на партиите. На интервюирани са заложени следните въпроси:

„ Ще гласувате ли на идните локални избори? “ и „ Кой кандидат-кмет във вашия град ще подкрепите на идните локални избори? “ София Резултатите от изследването на „ Барометър България “, извършено преди формалното започване на акцията, демонстрират, че има трима любимци за кмет на столицата, като сигурно ще има балотаж. Единият от участниците предстоящо ще бъде сегашният кмет Йорданка Фандъкова, за която 27,2% от интервюираните декларират подготвеност да гласоподават на първи тур. Оказва се обаче, че главната конспирация на идните избори ще е вторият участник на балотажа, който все още не е толкоз явен. Мая Манолова печели поддръжката на 19% от интервюираните, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската конкуренция релативно по-късно, е с съвсем изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има поддръжката на 18,3% от респондентите. Борислав Игнатов остава по-надалеч в конкуренцията с 5,9%.

Все още 13,4% от интервюираните се двоумят към кого да насочат гласовете си. Така оповестените настройки на столичани демонстрират, че за втори тур в София балотаж ще има, като вероятните сюжети за два: Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова – Ангел Джамбазки. Бургас За разлика от столицата, в Бургас изборите по всяка възможност ще приключат още на първи тур, като актуалният кмет Димитър Николов има сериозната поддръжка на 74,6% от съгражданите си. На значителен период от него остават претендентът на Българска социалистическа партия Николай Тишев с 6,4% и представителят на НФСБ Бойко Миразчийски с 3,5%.

Русе Проучването на „ Барометър България “ демонстрира, че в крайдунавския град се обрисува оспорвана борба на първи тур и сигурен балотаж. Към момента претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Галин Григоров има преднина с 24,5%, следван от Пенчо Милков (21,5%), подсилен от Българска социалистическа партия. Диана Иванова от ГЕРБ може да разчита на гласовете на 19% от гласоподавателите. Далеч по-назад с 3,1% остава Елеонора Николова от локалната коалиция Съюз на демократичните сили. Интересно е да се означи, че за първите трима това е първо присъединяване в конкуренцията за градоначалник. Русе е и градът с един от най-високите проценти колебаещи се от изследваните градове – близо една пета от интервюираните, като точно този „ нерешителен “ избор ще реши крайния резултат.

Велико Търново Резултатите от изследването първоначално акцията демонстрират, че в старопрестолния град е евентуален балотаж, само че колебаещите се биха могли да наклонят везните в интерес на досегашния кмет и той да бъде избран отново още на първи тур. Към момента Даниел Панов, който е сегашния кмет от ГЕРБ, има твърдата поддръжка на 48,4% от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха дали своят вот 15,3%. Кандидатът на Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов е подсилен от 9,7% от интервюираните, Калоян Янков от Демократична България получава поддръжка от 4% от гласоподавателите. Пещера Традиционно преди локални избори „ Барометър България “ организира изследване и в дребна община, която не е регионален център. Според резултатите при започване на акцията изборът на кмет в Пещера ще бъде решен на балотаж, като досегашният кмет, който се кандидатира от ГЕРБ, събира 35,3% от гласовете на интервюираните. Негов главен конкурент е претендентът на коалиция ВМРО-БНД с 30,9% поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР