Със способността си да ускорява транзакциите и да намява производствени

...
Със способността си да ускорява транзакциите и да намява производствени
Коментари Харесай

Сингапур става една от първите страни, които започват търговия на възобновяемата си енергия с блокчейн технология

Със способността си да форсира транзакциите и да намява индустриални разноски, като отстрани медиаторите, блокчейн притегля вниманието на няколко компании за комунални услуги и енергетика, които желаят да цифровизират енергийната промишленост.

Сингапур, дружно Япония и Тайланд са измежду първите страни, стартирали блокчайни енергийни планове през 2018 година, което акцентира бързото внедряване на тази технология в тази промишленост.

Компаниите в Сингапур към този момент могат да купуват и продават така наречен документи за възобновима сила (СВЕ), които съставляват единица зелена сила, създадена от вятърна или слънчева енерги, оповестяват CNBC. Идеята е компаниите, които се стремят да компенсират незеленото си произвеждане на сила, могат да закупят СВЕ от компания, произвеждаща непотребна зелена сила.

Това е система, сходна на търговията с въглеродни излъчвания и от предходната седмица, фирмите към този момент могат да купуват и продават СВЕ на блокчейн принцип.

Според доставчика на комунални услуги SP Group, който започва новата платформа технологията ще разреши по-голяма бистрота и по-ниски разноски при търговията с електрическа енергия, тъй като понижава нуждата от централизирано дружество за инспекция на транзакциите. В последна сметка може да се улесни и трансграничната търговия с енергийни заеми, оповестиха от компанията.

" Един консуматор в Сингапур, който желае да купи зелена сила в този момент може посредством блокчейн-задвижвана търговия на СВЕ да си купи документ от водноелектрическа централа със седалище в Лаос ", сподели изпълнителният шеф на SP Group Уонг Ким Ин пред CNBC на конференция на Международната енергийна седмица в Сингапур предходната седмица.

Високите разноски при инспекцията и компликациите при следенето на документите, доведоха до относително ниски размери на търговия в Сингапур, само че все пак огромна част от покупко-продажбите се правят непосредствено сред основател и покупател - а не на пазара.

Добавянето на блокчейн към уравнението може да промени това: децентрализираната система за систематизиране дейно отстранява нуждата от надзор от централизирана конструкция, намалявайки разноските и позволявайки на дребните консуматори и производители на сила да вземат участие.

Уонг приказва за бъдеще, в което търговията с сила е по-децентрализирана, задвижвана от технологии и където потребителите са свободни да вършат устойчиви енергийни решения.

" В предишното, при централизирания модел, имаше огромни централи, които предаваха сила на семействата. В бъдеще ще има слънчеви панели и акумулатори. В този модел енергийната система ще бъде доста по-устойчива, - споделя той.

Вариантите за зелена сила в Сингапур са малко с териториални ограничавания в градската среда, което значи, че огромното строителство на вятърни паркове не е алтернатива. Слънчевите панели, които се конфигурират на повърхности, също зависят от земната повърхност, както и жилищното и сградно устройство.

В резултат на пространствените ограничавания специалистите чакат търсенето да продължи да надвишава доставките в Сингапур в близко бъдеще. Ларс Квале, ръководещ шеф на APX, който е емитент на СВЕ в международен мащаб, споделя пред CNBC, че " има доста търсене на сила от възобновими източници в Сингапур, само че стеснен потенциал да се отговори на цялото търсене ".

Блокчейн може да отключи част от този капацитет посредством пригаждане на трансграничното търсене и предложение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР