Със споразумението си от края на 2020 г., Великобритания и

...
Със споразумението си от края на 2020 г., Великобритания и
Коментари Харесай

Сделка между Великобритания и ЕС има, рискове и перспективи – също

Със съглашението си от края на 2020 година, Англия и Европейски Съюз договориха свободна търговия без цени и такси за множеството браншове. Шестата по мощ стопанска система в света напусна единния пазар и митническия съюз след преходния интервал от 11 месеца, който обезпечи време за споразумяване на бъдещите стопански и търговски връзки сред страните. Въпреки „ положителната договорка " обаче, съществуват голям брой опасности за бизнеса.

На първо място безмитната и безквотна търговия визира единствено артикули, направени от локално произвеждане (британско или от ЕС). Това се отразява доста върху автомобилния бранш - чака се бензиновите и дизеловите коли, чиито елементи са импорт от страни отвън Европейски Съюз (като Япония и Турция), да привлекат мита, в случай че над 45% от цената им не е локална. Изключение вършат електрически коли и акумулатори, които в началото ще имат право да задържат до 60% и 70% от задграничното наличие.

„ Търговската договорка несъмнено ще повлияе върху износа на български артикули, както и върху бранша на услугите и туризма. Но все пак страната ни е атрактивна за Англия с ниските си налози, относително евтина работна ръка и достъпа до единния европейски пазар, съществуват доста благоприятни условия за преместване на производството тук. Засега не се следят признаци за значително отрицателно въздействие, а качеството на предлаганите артикули и услуги е основен фактор за това ", споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

Експертите на Кофас предвиждат още, че веригите за доставки на селскостопански и хранителни артикули ще бъдат нарушени заради съществуване на гранични инспекции и надлежно закъснение на доставките. Това може да бъде съществено предизвикателство изключително за нетрайните хранителни артикули.

В допълнение, съглашението не обгръща достъпа на английските финансови услуги до Европейски Съюз. Очаква се новият достъп до пазара да бъде договарян отвън обсега на комерсиалното съглашение в тъкмо избрани равностойни съглашения, сходно на Съединени американски щати или Япония.

„ Очакваме тази комерсиална договорка да понижи негативното влияние върху активността във Англия в дълготраен проект. В кратковременен проект икономическата обстановката ще продължи да бъде обусловена от развиването на пандемията, което съставлява потрес с непостижим мащаб, както във Англия, по този начин и в Европейски Съюз, изключително в случай че ограниченията се затегнат още повече ", добави Пламен Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР