Със сигурност звучи сякаш Германия дава на Украйна мощната крилата ракета Taurus

...
В понеделник украински дипломат предположи, че ключови парламентарни фракции“ –
Коментари Харесай

В понеделник украински дипломат предположи, че „ключови парламентарни фракции“ – включително тези в собствената партия на Шолц SPD – са постигнали „консенсус“ в подкрепа на прехвърлянето на някои на германските стелт крилати ракети KEPD-350 Taurus в Украйна, за да помогнат в борбата й срещу нахлуващите руски сили. Украйна за първи път официално поиска германско-шведското оръжие, изстреляно от въздуха, през май.

Досега администрацията на канцлера Олаф Шолц се противопоставяше на предоставянето на ударни оръжия с голям обсег на Украйна на основание, че те могат да бъдат използвани за удари цели дълбоко в руска територия, което потенциално води до опасна ескалация.

Един депутат от ГСДП, Андреас Шварц, е публичен в подкрепата си за Телец. А депутатът, говорещ от името на външнополитическата група на ГСДП, Нилс Шмид, каза, че няма да „изключи възможността“, при условие че подобни трансфери са съгласувани със Съединените щати.

Но такъв прехвърлянето ще бъде решението на Шолц да вземе със съвета на Министерството на отбраната - а той и министърът на отбраната Борис Писториус все още не са посочили промяна в политиката си. Само миналата седмица Писториус заяви, че „все още не е дошъл моментът да вземем решение“ и че тези оръжия „не са наш основен приоритет“.

Времето ще покаже дали променящите се политически ветрове ще повлияят на Шолц позиция – и ако го направят, колко скоро настъпва тази промяна.

KEPD-350 е като цяло сравнима със стелт крилатата ракета Storm Shadow/SCALP-EG, разработена съвместно от Обединеното кралство и Франция, които започнаха да доставят Storm Сенки към Украйна през пролетта и лятото, нарушавайки табуто за трансфери на оръжия с голям обсег.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР