Със сигурност цената е спекулативна. Първо, българското производство в момента

...
Със сигурност цената е спекулативна. Първо, българското производство в момента
Коментари Харесай

Любослав Костов: Да намериш българско производство на българския пазар вече е екзотика

" Със сигурност цената е спекулативна. Първо, българското произвеждане сега е минимизирано, няма го. Както знаете има заплашителен проблем с оранжерийното произвеждане поради високите цени на топлоносителите и от там стартира да се подрежда този пъзел на високите цени. Няма вътрешни конкурентни цени, в това време очевидно има по трасето прекопвачи, които ускоряват и усилват своите надценки ", разяснява Цветомир Цеков от Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци " в ефира на БТВ.

" От петък има възбрана за експорт от Турция към цяла Европа на турски домат. Това ще сътвори в допълнение оскъпяване ", добави още Цеков.

" Тук виждам два казуса, първият са цените, 20 % е инфлацията при зеленчуците по данни на Национален статистически институт към февруари предходната година. Припомням, че февруари предходната година инфлацията към този момент беше тръгнала нагоре, по този начин, че тези 20% са върху един знаменател много по-висок в сравнение с е обичайно естественото. Второ, проблем в това, че никой не желае да яде домати от Гърция или краставици от Полша. Да намериш българско произвеждане на българския пазар към този момент е екзотика. Това е резултат от дългогодишна сбъркана политика в цялото ни земеделие. Не е обикновено 60-80% от тези неща да ги внасяме в случай, че ние сме със Средиземноморски климат. Имаме конкурентно преимущество с производството навръх зеленчуци и плодове, с което се гордеем ", изясни Любослав Костов, икономист от КНСБ.

" Производството понижа. В резултат от рецесията последната година, знаете, че доста хора безусловно не засяха нищо тази зима, тъй като се притесняваха, че с високата цена на газа няма да могат да си покрият разноските и по-късно ще банкрутират. По-добре да почиваш един сезон в сравнение с да фалираш. Като няма предложение какво се случва с цената. Коренът на казуса е неналичието на продукция ", добави Богомил Николов, Асоциация " Активни консуматори ".

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР