Със сигурност сте чували думите органичен“ и неорганичен“ дали в

...
Със сигурност сте чували думите органичен“ и неорганичен“ дали в
Коментари Харесай

Органични или неорганични са хората

Със сигурност сте чували думите „ органически “ и „ неорганичен “ дали в учебно заведение, дали в магазина – молекулите могат да бъдат органични, както и неща като месото или броколите. Но какво в действителност значат тези думи и могат ли да се приложат за хората? Тоест, органични или неорганични са нашите тела?

 201 Elements of the Human Body.02

„ За тези термини няма супер прецизно определение, с което всички да са съгласни “, споделя Ерик Галбрейт, професор в катедрата по науки за Земята и планетите в университета Макгил. „ Най-общо казано, органичните съединения включват множеството молекули, които съдържат въглеродни атоми, които са свързани с водород и/или други въглеродни атоми. “

Освен въглерод и водород, органичните съединения могат да съдържат и други детайли, като О2, азот, сяра или фосфор. Те също по този начин произлизат от или се създават от живи организми.

Това е доста друго от определението за органични артикули, което се отнася до храните, което нормално значи, че производството им не включва потреблението на химически торове, пестициди или други изкуствени химикали.

Някои образци за органични съединения включват метан (CH4), глюкоза (C6H12O6) и ДНК. „ Те включват също по този начин нефт и пластмаси “, прибавя Галбрейт.

Междувременно неорганичните съединения не произлизат от живи същества и не съдържат въглеродно-водородни връзки. Затова натриевият хлорид (NaCl), амонякът (NH3) и калциевият хлорид (CaCl) са неорганични съединения.

Колкото и комплицирано да е човешкото тяло, то може да бъде сведено до няколко съставни елементи. Около 99 % от него се състои единствено от шест детайла: О2, въглерод, водород, азот, калций и фосфор. Около 65% от масата ни се състои от О2, 18,5% – от въглерод и 9,5% – от водород.

Други пет детайла – сяра, калий, натрий, хлор и магнезий – съставляват 0,85% от останалата маса, а останалата част са микроелементи.

Общо над 60 детайла се срещат в нашето тяло – множеството от тях (с изключение на водорода, чийто генезис може да се наблюдава до началото на Вселената) идват от антични звезди.

Огромното болшинство от тях се срещат в незначителни количества, споделя Елизабет Ратклиф от Кралското сдружение по химия пред The Independent. „ Някои хора са сюрпризирани от това какъв брой малко количество от някои детайли е належащо за поддържането на живота. Например желязото, което е толкоз значимо за преместването на кислорода в тялото, съставлява единствено 0,006% от нашия химичен състав. “

В човешкото тяло тези детайли постоянно се срещат под формата на съединения, които могат да бъдат органични или неорганични.

Органичните съединения се намират във всяка клетка на тялото и са от значително значение за естествения клетъчен метаболизъм и функционалности. Те „ включват всички значими молекули на живота, като протеини, захари, мазнини и ДНК “, споделя Галбрейт.

Но в нас има и някои не по-малко значими неорганични молекули: „ Водата, разтвореният О2 и въглеродният диоксид в кръвта ни, някои минерални кристали в костите и ушите ни “, изяснява Галбрейт. „ Голяма част от човешкото тяло е вода, неорганично съединяване “ – в действителност до 60%, а в някои органи и повече.

Хората са живи същества и, явно, сме формирани от доста значими, съдържащи въглерод съединения, тъй че би било елементарно да ни броим за органични и да решим въпроса. Но, както към този момент споменахме, неорганичните съединения също са от значително значение за поддържането на живота. Така че кое е?

„ Всички присъщи [за човека] живи елементи са органични “, споделя Галбрейт. „ Всъщност в науката за Земята постоянно назоваваме живите същества „ органична материя. Но нямаше да има живот без обмена сред органични и неорганични съединения, най-много О2 и СО2„.

Както постоянно при въпроси като този, отговорът не е еднопосочен. Човешкото тяло е просто малко по-сложно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР