Със сигурност не трябва да се прави регулация на цените.

...
Със сигурност не трябва да се прави регулация на цените.
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията е двойна, идва от печатането на пари в ЕЦБ

Със сигурност не би трябвало да се прави регулация на цените. Ефектът от това ще е тези артикули, на които слагаме „ таван “ на цените, да изчезнат от рафтовете. Това постоянно се случва, когато стигнем до надзор на цените. “ Това сподели пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП).

Източникът на инфлацията е значително вносен, акцентира икономистът.

„ За мен големият източник на тази инфлация е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 година, тази реакция против рецесията, която слушахме тогава. Нямаше по какъв начин, когато се сътвори такова огромно количество нови пари, а ние го помним това от 1997 година в доста по-големи мащаби, да не докара до скок на цените. Това е аксиома в икономическата доктрина. “

Панчев чака най-малко до края на годината да има „ забързано нарастване на цените “.

Големият български детайл, който се прибавя, идва от енергетиката, която не действа добре и изкуствено повишава цената на силата, която пораства в цяла Европа, разясни Стоян Панчев.

Индексът за потребителските цени, употребен от Национален статистически институт, подценява действителния размер на инфлацията, разяснява Панчев в предаването „ Преди всички “.

„ Реалната инфлация, в случай че я измерваме с един по-адекватен показател, е някъде двойна на тази, която ни споделя Национален статистически институт, изключително в случай че сте човек, който използва подобен вид артикули, които са скочили повече. “

Стоян Панчев назова второ актуализиране на бюджета „ към този момент много необичайно “.

Малко се прекалява с някои помощи за бизнеса, регистрира икономистът. По думите му мерки от вида на 60:40 и 80:20 би трябвало да бъдат прекъснати, тъй като няма добър мотив за продължаването им.

Банките са сложени в комплицирана обстановка поради нападателната лихвена политика на ЕЦБ, означи още в разбора си Стоян Панчев, като напомни, че „ хората изтеглят парите си от банките “ и ги влагат в нещо друго – да вземем за пример парцелите като обичаен актив за българите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР