Със сигурност името на младия (роден 1988 г. в Киев)

...
Със сигурност името на младия (роден 1988 г. в Киев)
Коментари Харесай

Запознайте се: Маркиян Камиш

Със сигурност името на младия (роден 1988 година в Киев) украински публицист би трябвало да бъде запомнено, тъй като е впечатляващо добър и идващите му книги са предстоящи с интерес. „ Скрап от Зоната “ е първата му книга на български в превод на Лилия Желева и под редакцията на Албена Стаменова.

Преди нея е издал единствено още една през 2015-а – дебютът му е „ Разходка в Зоната “ (преведен на идната година на френски). От 2010 година Камиш стартира да изследва незаконно зоната към Чернобил. Повече от 60 пъти е прекосявал зад бодливата тел на неразрешената за достъп територия от 30 км към АЕЦ " Чернобил ". 

 Всъщност „ Скрап от Зоната “ (2017) е продължение на първата му книга. Място на действието – село в Полесието наоколо до Зоната, в което живеят героите на романа – Алик, собственик на приемателен пункт за метал, Гриша и Петя – елементарни пияници, които крадат метал и го предават в пункта за денатурат, Коля Участъковия, бракониерът Ленин, Слава Граничаря, Торпедото, Танка Дупката, Желязото и други невероятни облици. Това са, както четем на корицата, „ паднали ангели, които мечтаят да предадат за скрап всичко към себе си, даже ядрото на Земята, а общият радиационен декор за тях е просто... ами, декор “.

Книгата на Маркиян Камиш е реалистична картина на нереалистичното, само че напълно същинско битие на хората от това място. Те са майсторски изобразени от надареното перо на създателя, смесил действителност, поетичност и подигравка, с цел да може да съобщи безизходността и парадокса на живота им, само че и да сътвори безмилостна политическа ирония.

Чуйте Милен Милев.
 Маркиян Камиш (1988) е украински публицист, наследник на нуклеарен физик, изпратен като ликвидатор в Чернобил след повредата от 1986 година От 2010 година Камиш се е посветил на незаконни проучвания на Чернобилската зона: за интервала 2010-2017 година той прави над 60 експедиции зад бодливата тел, като извървява повече от 7000 км и живее в Зоната общо към година. Плод на тези проучвания са с изключение на актуалната книга, също и „ Разходка в Зоната “ и „ Киев ‘86 “.

Камиш е единственият създател, който написа за чернобилския ъндърграунд, и се радва на изключителна известност измежду днешните сталкери, които „ не стигат, с цел да изпълнят цялостен бранш на стадион, само че са задоволително за едно огромно празненство “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР